Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska
W skrócie: | Polska jest jednym z największych producentów borówki amerykańskiej, która pojawiła się w kraju w latach 80. XX wieku. Kucharz przyrządzi miedzy innymi duszoną w tym owocu łopatkę jagnięcą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Borówka amerykańska pojawiła się w Polsce pod koniec lat 80. XX w. dzięki naukowcom z SGGW w Warszawie. Dziś nasz kraj jest jednym z największych producentów tych smacznych i zdrowych owoców w Europie. Kucharz zastosuje je w swojej kuchni. Przyrządzi duszoną w borówce amerykańskiej łopatkę jagnięcą, krótko marynowanego łososia podanego w sałatce z borówki amerykańskiej i ogórka, a na deser ciasto na zimno z borówką amerykańską i cytrynowym budyniem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - dziś, 15 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - dziś, 15 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 15 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 15 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja