Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla

Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla

magazyn kulinarny Polska 2025   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa zaprezentuje wiosennego grilla w lżejszej formie. Kucharz przygotuje sałatki. Pierwsza z nich składa się z grillowanych pieczarek, salsy z czosnku niedźwiedziego i owczego twarogu.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
piątek, 2 maja
pojutrze
11:35 TVP 1 (z napisami)
sobota, 3 maja
za 3 dni
16:20 TVP HD (z napisami)
poniedziałek, 5 maja
za 5 dni
11:15 TVP 2 (z napisami)
sobota, 10 maja
za 10 dni
8:40 TVP HD
sobota, 10 maja
za 10 dni
15:25 TVP Polonia

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa tym razem zaprezentuje wiosennego grilla, na którym nie znajdziemy tradycyjnych potraw, takich jak kiełbasy, karkówki czy kaszanki. Zamiast tego, skupi się na zdrowszych propozycjach, idealnych dla osób preferujących warzywa, ryby i lekkie mięsa. Kucharz przygotuje trzy sałatki, pełne kolorów i różnorodnych grillowanych warzyw. Pierwsza z nich to sałatka z grillowanych pieczarek z salsą z czosnku niedźwiedziego i owczym twarogiem. Kolejna propozycja to sałatka z grillowanych szparagów z dodatkiem wędzonego łososia, serwowana z grillowanymi plackami ziemniaczanymi. Trzecia sałatka składa się z grillowanych ziemniaczków z sosem z pieczonych warzyw oraz szaszłyków z kurczaka marynowanego w stylu orientalnym.

Twórcy (pokaż wszystkich)