Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na liściach winogron
W skrócie: | Kucharz przygotuje kotlety mielone z orzeszkami w kiszonych liściach winogron i szaszłyk z marynowanej polędwicy z pieczoną sałatą. Następnie będzie smażony pstrąg. Na koniec kurczak w sosie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 1 września za 12 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący udaje się do jednej z winnic w województwie lubelskim. Choć kojarzą się one ze słoneczną Italią, Francją czy Hiszpanią, to w Polsce też od wieków uprawiano winorośl. Krzewy przybyły do naszego kraju wraz z chrześcijaństwem. Były potrzebne do wyrobu wina używanego w liturgii, a produkcja na miejscu była tańsza niż import. Zwykle w kuchni używa się tego szlachetnego płynu. Karol Okrasa pokaże jednak, jak w gotowaniu wykorzystać liście winorośli. Nawiąże przy tym do tradycji staropolskiej, gdyż ówcześni kucharze chętnie po nie sięgali. Kucharz na początku przygotuje kotlety mielone z orzeszkami w kiszonych liściach winogron i szaszłyk z marynowanej polędwicy wołowej z pieczoną sałatą rzymską. Następnie będzie smażony pstrąg z sosem na bazie winogronowej konfitury z proziakami pieczonymi na świeżych liściach winogron. Na koniec zaś kurczak w warzywnym sosie z polskimi rodzynkami i orientalnymi przyprawami, podany na kiszonych liściach winorośli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 11:35 i 2 późniejsze emisje