Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na liściach winogron
W skrócie: | Kucharz przygotuje kotlety mielone z orzeszkami w kiszonych liściach winogron i szaszłyk z marynowanej polędwicy z pieczoną sałatą. Następnie będzie smażony pstrąg. Na koniec kurczak w sosie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 26 maja za 12 dni |
12:05 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący udaje się do jednej z winnic w województwie lubelskim. Choć kojarzą się one ze słoneczną Italią, Francją czy Hiszpanią, to w Polsce też od wieków uprawiano winorośl. Krzewy przybyły do naszego kraju wraz z chrześcijaństwem. Były potrzebne do wyrobu wina używanego w liturgii, a produkcja na miejscu była tańsza niż import. Zwykle w kuchni używa się tego szlachetnego płynu. Karol Okrasa pokaże jednak, jak w gotowaniu wykorzystać liście winorośli. Nawiąże przy tym do tradycji staropolskiej, gdyż ówcześni kucharze chętnie po nie sięgali. Kucharz na początku przygotuje kotlety mielone z orzeszkami w kiszonych liściach winogron i szaszłyk z marynowanej polędwicy wołowej z pieczoną sałatą rzymską. Następnie będzie smażony pstrąg z sosem na bazie winogronowej konfitury z proziakami pieczonymi na świeżych liściach winogron. Na koniec zaś kurczak w warzywnym sosie z polskimi rodzynkami i orientalnymi przyprawami, podany na kiszonych liściach winorośli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 18:40 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - dziś, 14 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 14:50
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 18:40 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - środa, 15 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 12:00