Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu
W skrócie: | Karol Okrasa zdradzi, dlaczego warto jeść jeżyny. Kucharz przygotuje polędwicę wołową z aksamitnym sosem, marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą oraz buraki czerwone w orientalnym sosie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 14 września za 10 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Wczesna jesień to czas, kiedy rosnące dziko kolczaste krzewy owocują czarnymi jagodami. Karol Okrasa przybliży widzom, dlaczego warto jeść jeżyny. Na ich ich zdrowotnych właściwościach poznali się już starożytni Grecy i Rzymianie. Również nasi przodkowie wiedzieli, że syropy, soki czy konfitury z jeżyn doskonale pomagają w leczeniu różnych schorzeń. Słodko kwaśny smak tych owoców nadaje się jednak nie tylko do deserów, lecz także wielu innych, wytrawnych potraw. Karol udowodni to, przygotowując polędwicę wołową z aksamitnym sosem jeżynowym, marynowane piersi gęsie podane pod jeżynową glazurą oraz buraki czerwone w orientalnym sosie z jeżynami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lodzie - magazyn kulinarny - dziś, 4 września 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 4 września 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 4 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - dziś, 4 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ognista kuchnia - magazyn kulinarny - dziś, 4 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 4 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - piątek, 5 września 8:10 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - piątek, 5 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - piątek, 5 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - piątek, 5 września 19:05 i 1 późniejsza emisja