Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach
W skrócie: | Karol Okrasa zaproponuje śniadaniowego gofra z wędzonym boczkiem, podanego z kremową jajecznicą ze szczypiorkiem. Drugim daniem będą chrupiące gofry ziemniaczane z tatarem ze świeżego pstrąga. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 30 września jutro |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 1 października pojutrze |
7:35 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Chrupiące, wypiekane w specjalnych formach ciastka, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy konfiturą, najbardziej kojarzą się nam z wakacjami nad morzem. Pierwszy znany nam przepis na ciasto do gofrów pochodzi z XIV-wiecznego francuskiego manuskryptu "Le Menagier de Paris" czyli "Gospodarz paryski". Na początku XX wieku w Ameryce stworzono pierwszą elektryczną maszynę do gofrów. Dziś najpopularniejsze w Polsce są belgijskie - lekkie, chrupiące, podawane z cukrem pudrem, bitą śmietaną czy owocami. Mimo że nam kojarzą się one głównie z deserami, to na południu USA i w Pensylwanii popularnym daniem jest chicken and waffles, czyli gofry podane z panierowanym kurczakiem. Karol Okrasa zaproponuje dzisiaj śniadaniowego gofra z wędzonym boczkiem podanego z kremową jajecznicą ze szczypiorkiem. Drugim daniem będą chrupiące gofry ziemniaczane z tatarem ze świeżego pstrąga. Ostatnia propozycja to gofry z marynowaną na orientalny sposób piersią z kaczki z piklowanymi ogórkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Czekolada i owoce nie do deseru - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 11:50 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe ryby słodkowodne - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Z kurczakiem przez wieki - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 18:40 i 1 późniejsza emisja