Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem
W skrócie: | Pierwsze opisy sera pochodzą sprzed trzech tysięcy lat. Niedawno znaleziono na Kujawach pochodzące z neolitu narzędzie do produkcji sera. Karol wybierze się na Mazury, by pokazać, jak powstaje nabiał. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 16 sierpnia za 9 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pierwsze opisy sera pochodzą sprzed trzech tysięcy lat z Babilonii. Ze Starego Testamentu wiadomo, że sery i masło jadł król Dawid. Niedawno znaleziono na Kujawach pochodzące z neolitu narzędzie do produkcji sera. Karol wybierze się na Mazury, by pokazać, jak powstaje nabiał, a potem zaprezentuje, co można z niego ugotować. Przyrządzi pieczone ziemniaki z farszem z sera i grzybów podane z kwaśnym mlekiem, serową tartę z grzybami, a na deser pierogi z sera twarogowego z owocami w maśle.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - dziś, 7 sierpnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - dziś, 7 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: W krainie papryki - magazyn kulinarny - dziś, 7 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - dziś, 7 sierpnia 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - piątek, 8 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - sobota, 9 sierpnia 7:30