Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem
| W skrócie: | Pierwsze opisy sera pochodzą sprzed trzech tysięcy lat. Niedawno znaleziono na Kujawach pochodzące z neolitu narzędzie do produkcji sera. Karol wybierze się na Mazury, by pokazać, jak powstaje nabiał. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pierwsze opisy sera pochodzą sprzed trzech tysięcy lat z Babilonii. Ze Starego Testamentu wiadomo, że sery i masło jadł król Dawid. Niedawno znaleziono na Kujawach pochodzące z neolitu narzędzie do produkcji sera. Karol wybierze się na Mazury, by pokazać, jak powstaje nabiał, a potem zaprezentuje, co można z niego ugotować. Przyrządzi pieczone ziemniaki z farszem z sera i grzybów podane z kwaśnym mlekiem, serową tartę z grzybami, a na deser pierogi z sera twarogowego z owocami w maśle.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 8:20 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - sobota, 13 grudnia 7:15
