Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta
W skrócie: | Karol Okrasa tym razem odwiedzi Jurę Krakowsko- Częstochowską. Jednym z tradycyjnych przysmaków tego rejonu jest tatarczuch - chleb wypiekany z mąki gryczanej, nazywanej również tatarczaną. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 9 września za 13 dni |
17:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem odwiedzi Jurę Krakowsko-Częstochowską, gdzie zgłębi historię tamtejszych wypieków. Jednym z tradycyjnych przysmaków tego rejonu jest tatarczuch - chleb wypiekany z mąki gryczanej, nazywanej również tatarczaną. Prowadzący weźmie na tapet grykę, która podobno była uprawiana w Indiach już cztery tysiące lat temu. Kucharz przygotuje zupę z kaszą i selerem, placki ze smażoną makrelą oraz tosty z serowym beszamelem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 27 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - dziś, 27 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 27 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - czwartek, 28 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - czwartek, 28 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: W krainie dźwięków i smaków - magazyn kulinarny - czwartek, 28 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - czwartek, 28 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - piątek, 29 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja