Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki
| W skrócie: | Pasjonat gotowania odwiedza malownicze wąwozy lessowe w województwie lubelskim. Przyrządza dania z dodatkiem ziemniaków, między innymi polędwiczkę wieprzową i placki. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol zaprasza widzów do malowniczych wąwozów lessowych w zachodniej części województwa lubelskiego. Dziś weźmie na kulinarny warsztat chyba najpopularniejsze w Polsce warzywo, ziemniaka. Kartofle są podstawą wielu regionalnych dań. Powstało już tysiące przepisów na potrawy z ich udziałem. Kucharz dorzuci do tego zbioru jeszcze trzy własne propozycje. Przygotuje polędwiczkę wieprzową z podgrzybkami, którą poda z placuszkami z ziemniaków i sera, chrupiące placki ziemniaczane z bakłażanem i kapustą polane sosem z maślaków oraz sałatkę ziemniaczaną ze śledziem z wędzonym sosem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - dziś, 17 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
