Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki
| W skrócie: | Pasjonat gotowania odwiedza malownicze wąwozy lessowe w województwie lubelskim. Przyrządza dania z dodatkiem ziemniaków, między innymi polędwiczkę wieprzową i placki. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol zaprasza widzów do malowniczych wąwozów lessowych w zachodniej części województwa lubelskiego. Dziś weźmie na kulinarny warsztat chyba najpopularniejsze w Polsce warzywo, ziemniaka. Kartofle są podstawą wielu regionalnych dań. Powstało już tysiące przepisów na potrawy z ich udziałem. Kucharz dorzuci do tego zbioru jeszcze trzy własne propozycje. Przygotuje polędwiczkę wieprzową z podgrzybkami, którą poda z placuszkami z ziemniaków i sera, chrupiące placki ziemniaczane z bakłażanem i kapustą polane sosem z maślaków oraz sałatkę ziemniaczaną ze śledziem z wędzonym sosem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 15:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 21:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 7:40
