Okrasa łamie przepisy: Pradawna prażucha
W skrócie: | Znany kucharz opowiada o jednej z najstarszych potraw polskiej kuchni, czyli prażusze. Przygotuje m.in. jej brukwianą wersję z filetem z karpia oraz gryczaną z wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz opowiada o jednej z najstarszych potraw polskiej kuchni, czyli prażusze. Jej nazwa pochodzi od wyprażania mąki, którą następnie rozrabiano wodą, mlekiem, a potem spożywano w formie papki lub formowano w proste kluseczki. Znana od setek, a nawet tysięcy lat przetrwała wyłącznie w ubogich kuchniach regionalnych. Od XIX wieku łączono ją z ziemniakami. Również mieszkańcy Żywiecczyzny bardzo często jadali prażuchy, czyli podprażoną mąkę z kaszą, zalaną wodą do wchłonięcia i okraszoną skwarkami lub tłuszczem. Była to na ogół mąka żytnia, owsiana lub gryczana, a bardzo rzadko, właściwie przy okazji większych świąt, pojawiała się mąka pszenna. Z lokalną żywiecką tradycją, wywodzącą się ze Średniowiecza, związane są również pierniki. Wypiekano je jako placki podobne do chlebów, obficie doprawione miodem i korzeniami. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj: brukwianą prażuchę podaną z doprawionym na ostro filetem z karpia, piernikową prażuchę z bejcowanymi w zalewie korzenno-octowej comberkami z sarny oraz wersję gryczaną z wędzonym pstrągiem i kwaśną śmietaną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 11:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze Starych Jabłonek - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 8:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Piąta ćwiartka - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 12:00