Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym, polenta i dorada na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dziś trudno byłoby sobie wyobrazić polską kuchnię bez pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, oliwy czy cytryn. Import z odległych krajów w okresie PRL był znacznie utrudniony, ale w latach 90. Polacy zaczęli coraz chętniej sięgać po przysmaki z całego świata. Opowie o tym pan Stanisław Lenart, w tamtym czasie współprowadzący program "Gotowanie na ekranie" w TVP 1. Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym smażonym na oleju rzepakowym, polenta smażona na oleju rzepakowym z okrasą z boczku, cebuli i ogórków kiszonych, a na koniec dorada zapiekana na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli smażonych na oleju rzepakowym, podana z salsą z grochu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Nowy polski kociołek - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 23 na 24 maja 0:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 12:00 i 3 późniejsze emisje