Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole
| W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym, polenta i dorada na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dziś trudno byłoby sobie wyobrazić polską kuchnię bez pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, oliwy czy cytryn. Import z odległych krajów w okresie PRL był znacznie utrudniony, ale w latach 90. Polacy zaczęli coraz chętniej sięgać po przysmaki z całego świata. Opowie o tym pan Stanisław Lenart, w tamtym czasie współprowadzący program "Gotowanie na ekranie" w TVP 1. Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym smażonym na oleju rzepakowym, polenta smażona na oleju rzepakowym z okrasą z boczku, cebuli i ogórków kiszonych, a na koniec dorada zapiekana na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli smażonych na oleju rzepakowym, podana z salsą z grochu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - dziś, 26 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 26 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Nogi drobiowe w kwiatach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 11:50 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca ziołami - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 21:50 i 1 późniejsza emisja
