Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym, polenta i dorada na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dziś trudno byłoby sobie wyobrazić polską kuchnię bez pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, oliwy czy cytryn. Import z odległych krajów w okresie PRL był znacznie utrudniony, ale w latach 90. Polacy zaczęli coraz chętniej sięgać po przysmaki z całego świata. Opowie o tym pan Stanisław Lenart, w tamtym czasie współprowadzący program "Gotowanie na ekranie" w TVP 1. Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym smażonym na oleju rzepakowym, polenta smażona na oleju rzepakowym z okrasą z boczku, cebuli i ogórków kiszonych, a na koniec dorada zapiekana na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli smażonych na oleju rzepakowym, podana z salsą z grochu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 11 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 11 września 7:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 11 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - dziś, 11 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ogórkowa kuchnia - magazyn kulinarny - dziś, 11 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 11 września 19:10 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - piątek, 12 września 8:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - piątek, 12 września 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - piątek, 12 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Francuskie inspiracje - magazyn kulinarny - piątek, 12 września 18:35 i 1 późniejsza emisja