Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny
magazyn kulinarny Polska 2022
W skrócie: | Karol Okrasa zjawia się w dolinie Białej Nidy na Kielecczyźnie. Dawniej w tych okolicach jadano skromnie, a nawet biednie. Gleby były słabe, uprawiano na nich ziemniaki, kapustę i rośliny strączkowe. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 1 czerwca za 11 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
wtorek, 3 czerwca za 13 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zjawia się w dolinie Białej Nidy na Kielecczyźnie. Dawniej w tych okolicach jadano skromnie, a nawet biednie. Gleby były słabe, uprawiano na nich przede wszystkim ziemniaki, kapustę, rośliny strączkowe i zboże. Nadal najpopularniejsze są tu dania z tym pierwszym składnikiem. Prowadzący przygotuje własne wersje tradycyjnych potraw regionalnych.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 21 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 21 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - czwartek, 22 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - czwartek, 22 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - czwartek, 22 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polska kaszanka - magazyn kulinarny - czwartek, 22 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - piątek, 23 maja 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - piątek, 23 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - piątek, 23 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - piątek, 23 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja