Okrasa łamie przepisy: Polskie steki po amerykańsku
W skrócie: | Karola Okrasa odwiedza hodowcę bydła szkockiej rasy wyżynnej, którego mięso uwielbia brytyjska królowa. Dzieli się przepisami m.in. na duszone w piwie policzki wołowe i soczyste steki z antrykotu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karola Okrasa odwiedza hodowcę krów z miejscowości Zastawno niedaleko Elbląga. Posiada on m.in. okazy bydła szkockiej rasy wyżynnej, którego mięso uwielbia brytyjska królowa Elżbieta II. Na miejscu mistrz kuchni sprawdza, czy z wyhodowanej w Polsce wołowiny można przygotować smaczne steki. Dzieli się przepisami na duszone w piwie policzki wołowe, soczyste i kruche steki z antrykotu pieczone na ogniu oraz na kanapkę z sałatami, pieczoną papryką i stekiem bavette.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 7:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 7:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 7:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 16:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykły czosnek niedźwiedzi - magazyn kulinarny - sobota, 18 maja 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - niedziela, 19 maja 7:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 19 maja 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 20 maja 7:30