Okrasa łamie przepisy: Polskie ryby w polskim winie
| W skrócie: | W miejscowości Topolno znajduje się mała winnica położona na skarpie wiślanej. Dokumenty historyczne wskazują, że winorośl uprawiano tuż już w XIII w. Karol Okrasa przyrządza potrawy z rybami i winem. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Topolno w dolinie dolnej Wisły, niedaleko Chełmna. Tutaj znajduje się mała winnica położona na skarbie wiślanej. Dokumenty historyczne wskazują, że winnice znajdowały się w tym miejscu już w XIII wieku. Karol w tym odcinku sięga po polskie ryby słodkowodne. Do gotowania wykorzysta również wino, wzorem staropolskich przepisów jak z "Compensium ferculorum" Stanisława Czernickiego lub "Kucharza doskonałego" Wojciecha Wielądki. Przygotowane zostaną trzy potrawy: sandacz duszony w białym winie z salsą z kiszonego ogórka i buraczkową kaszą, karp smażony na słoninie podany na cebuli duszonej w czerwonym winie, oraz lin pieczony na ogniu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 14 grudnia 12:10
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 14 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 11:50 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze Starych Jabłonek - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 21:45
