Okrasa łamie przepisy: Polskie ryby w polskim winie
W skrócie: | W miejscowości Topolno znajduje się mała winnica położona na skarpie wiślanej. Dokumenty historyczne wskazują, że winorośl uprawiano tuż już w XIII w. Karol Okrasa przyrządza potrawy z rybami i winem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Topolno w dolinie dolnej Wisły, niedaleko Chełmna. Tutaj znajduje się mała winnica położona na skarbie wiślanej. Dokumenty historyczne wskazują, że winnice znajdowały się w tym miejscu już w XIII wieku. Karol w tym odcinku sięga po polskie ryby słodkowodne. Do gotowania wykorzysta również wino, wzorem staropolskich przepisów jak z "Compensium ferculorum" Stanisława Czernickiego lub "Kucharza doskonałego" Wojciecha Wielądki. Przygotowane zostaną trzy potrawy: sandacz duszony w białym winie z salsą z kiszonego ogórka i buraczkową kaszą, karp smażony na słoninie podany na cebuli duszonej w czerwonym winie, oraz lin pieczony na ogniu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaski posiłek oracza - magazyn kulinarny - dziś, 28 marca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 28 na 29 marca 0:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 28 na 29 marca 2:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zatorskie karpie - magazyn kulinarny - piątek, 29 marca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - sobota, 30 marca 7:30 i 1 późniejsza emisja