Okrasa łamie przepisy: Perliczka na trzy sposoby
W skrócie: | Mięso perliczki bardzo ceniono w staropolskiej kuchni. Karol Okrasa przyrządzi je w sosie z leśnych grzybów z plackami. Druga propozycja to duszone w oleju nogi perliczki z kluskami z owsa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol przygotuje dania z perliczki. Mięso tego gatunku drobiu, dziś w Polsce nieco zapomniane, zawsze ceniono w staropolskiej kuchni. Pierwszą potrawą będą piersi perliczki w sosie z leśnych grzybów, z pieczonymi na blasze plackami. Druga propozycja to duszone w oleju nogi perliczki z kluskami z owsa, twarogiem i konfiturą z pomidorów. Na koniec kucharz przygotuje perliczkę z młodymi warzywami, pieczoną w całości w piecu ziemnym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 26 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:30 i 2 późniejsze emisje