Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza
W skrócie: | Tematem odcinka są zielone sosy z ziół, pędów czy owoców. Karol Okrasa przyrządza na grecki sposób ruloniki ze schabu. Poda je z salsą z mięty, papryki, ogórka oraz fety. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 28 czerwca jutro |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są zielone sosy z ziół, młodych pędów czy owoców zwane salsami lub po staropolsku "sałszami". W przygotowanym przez Karola Okrasę menu znajdą się: zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego, pieczony z korzennym mięsem mielonym chleb, podany z salsą z zielonych orzechów z syropu, a także pieczone na grecki sposób ruloniki ze schabu podane z salsą z mięty, papryki, ogórka i sera feta.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - dziś, 27 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - dziś, 27 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - sobota, 28 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 29 czerwca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - niedziela, 29 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - niedziela, 29 czerwca 17:10 i 1 późniejsza emisja