Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza
W skrócie: | Tematem odcinka są zielone sosy z ziół, pędów czy owoców. Karol Okrasa przyrządza na grecki sposób ruloniki ze schabu. Poda je z salsą z mięty, papryki, ogórka oraz fety. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 9 maja za 6 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 12 maja za 9 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są zielone sosy z ziół, młodych pędów czy owoców zwane salsami lub po staropolsku "sałszami". W przygotowanym przez Karola Okrasę menu znajdą się: zupa pomidorowa z salsą z czosnku niedźwiedziego, pieczony z korzennym mięsem mielonym chleb, podany z salsą z zielonych orzechów z syropu, a także pieczone na grecki sposób ruloniki ze schabu podane z salsą z mięty, papryki, ogórka i sera feta.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 3 maja 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Świeże ryby z Bałtyku - magazyn kulinarny - niedziela, 4 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia rowerowa - magazyn kulinarny - niedziela, 4 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem - magazyn kulinarny - niedziela, 4 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 5 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja