Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym
| W skrócie: | Karol przeniesie się na pokład transatlantyka Batory, który w latach 30. zabierał pasażerów z gdyńskiego portu. Podczas trwającej kilkanaście dni podróży istotną kwestię stanowiła kuchnia. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| poniedziałek, 29 grudnia za 7 dni |
8:15 | TVP 1 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol przeniesie się na pokład transatlantyka Batory, który w latach 30. zabierał pasażerów z gdyńskiego portu. Podczas trwającej kilkanaście dni podróży istotną kwestię stanowiła kuchnia. Z zachowanych kart menu wynika, że była ona nadzwyczaj wykwintna. Kucharz spotka się z pracownicą Muzeum Miasta Gdyni, wnuczką jednego z kapitanów statku, która opowie o życiu i kuchni na Batorym. Następnie Karol przygotuje trzy potrawy inspirowane nazwami z zachowanych jadłospisów. Będą to: halibut po indyjsku z ciepłą sałatką z bakłażana, biszkoptowy omlet kapitański oraz ligawa wołowa w sosie la Financiere ze stekiem z kalafiora.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 11:50 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 21:45
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy wigilijne - magazyn kulinarny - wtorek, 23 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - wtorek, 23 grudnia 14:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - wtorek, 23 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - wtorek, 23 grudnia 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie dla strażaków - magazyn kulinarny - wtorek, 23 grudnia 19:15
