Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu
W skrócie: | Majonez w Polsce znany jest od 200 lat, a na szeroką skalę wytwarza się go od 60. Karol Okrasa przygotuje dania mięsne, rybne i wegetariańskie, do których poda kolorowe dipy na bazie majonezu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem prowadzący program opowie o popularnym sosie do sałatek warzywnych czy jaj, złożonym z oliwy bądź oleju, żółtek i octu. Majonez pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, niektórzy twierdzą, że powstał w mieście Mahón na Minorce. Podobno w XVIII wieku mieszkańcy przygotowali ten sos, nazywając go salsa mahonesa, z okazji festynu na część Francuzów, którzy odbili wyspę z rąk Brytyjczyków. W Polsce znany jest od 200 lat, jednak na szeroką skalę wytwarza się go dopiero od 60. Na półki sklepowe zaczął trafiać z wytwórni spółdzielczej w Kielcach. Karol przygotuje trzy różne dania - mięsne, rybne i wegetariańskie, do których poda kolorowe dipy na bazie majonezu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 5 lipca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - dziś, 5 lipca 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - dziś, 5 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - dziś, 5 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 5 lipca 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 5 lipca 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 5 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - niedziela, 6 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - niedziela, 6 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - niedziela, 6 lipca 17:10