Okrasa łamie przepisy: Podlaski posiłek oracza
| W skrócie: | Prowadzący rusza na Podlasie, do Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Pokaże, jak wyglądała orka konnym zaprzęgiem. Praca na roli wymagała olbrzymiego wysiłku, dlatego chleb traktowany był z szacunkiem. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący rusza na Podlasie, do Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Placówka ta słynie z bogatego zbioru dawnych maszyn rolniczych oraz pokazów tradycyjnych prac na roli. Karol pokaże, jak wyglądała orka konnym zaprzęgiem. Praca na roli wymagała olbrzymiego wysiłku, dlatego chleb traktowany był z wielkim szacunkiem. W pięknej scenerii skansenu z drewnianymi chatami krytymi słomianą strzechą Karol przygotuje trzy potrawy dla spracowanego oracza: rybę z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym na ciemnym piwie, zupę na ciemnym chlebie i gęsinie oraz pieczone nogi gęsie z cebulą. Nie zabraknie też klasycznego posiłku oracza, czyli pieczonych ziemniaków z mlekiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze Starych Jabłonek - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - dziś, 15 grudnia 21:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - wtorek, 16 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
