Okrasa łamie przepisy: Podlaski posiłek oracza
W skrócie: | Prowadzący rusza na Podlasie, do Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Pokaże, jak wyglądała orka konnym zaprzęgiem. Praca na roli wymagała olbrzymiego wysiłku, dlatego chleb traktowany był z szacunkiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący rusza na Podlasie, do Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Placówka ta słynie z bogatego zbioru dawnych maszyn rolniczych oraz pokazów tradycyjnych prac na roli. Karol pokaże, jak wyglądała orka konnym zaprzęgiem. Praca na roli wymagała olbrzymiego wysiłku, dlatego chleb traktowany był z wielkim szacunkiem. W pięknej scenerii skansenu z drewnianymi chatami krytymi słomianą strzechą Karol przygotuje trzy potrawy dla spracowanego oracza: rybę z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym na ciemnym piwie, zupę na ciemnym chlebie i gęsinie oraz pieczone nogi gęsie z cebulą. Nie zabraknie też klasycznego posiłku oracza, czyli pieczonych ziemniaków z mlekiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy - magazyn kulinarny - dziś, 9 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - dziś, 9 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 9 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 9 czerwca 21:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - wtorek, 10 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy omlety - magazyn kulinarny - wtorek, 10 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja - magazyn kulinarny - wtorek, 10 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na liściach winogron - magazyn kulinarny - wtorek, 10 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - środa, 11 czerwca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - środa, 11 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja