Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób

Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób

magazyn kulinarny Polska 2023   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa odwiedza miejsce inspirujące do tworzenia potraw opartych na darach morza i lasu. Przyrządza między innymi zupę grzybową na rybnym wywarze oraz smażonego dorsza.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
wtorek, 19 sierpnia
za 10 dni
17:10 TVP HD (z napisami)
wtorek, 19 sierpnia
za 10 dni
19:15 TVP Rozrywka (z napisami)
środa, 20 sierpnia
za 11 dni
7:45 TVP Rozrywka (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa tym razem zabierze widzów do Nadleśnictwa Ustka. Tutejsze lasy sąsiadują z Bałtykiem. Razem z miejscową leśniczką kucharz odwiedzi Wydmę Orzechowską, która powstała przez wyrzucone prądami morskimi piaski. Te zróżnicowane przyrodniczo wyprawy zainspirują prowadzącego do stworzenia potraw opartych z jednej strony na świeżych rybach morskich, a z drugiej na darach lasu. Ugotuje między innymi zupę grzybową na rybnym wywarze, śledzie w olejowej zalewie z cebuli oraz smażonego dorsza.

Twórcy (pokaż wszystkich)