Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny
| W skrócie: | Karol Okrasa podąża szlakiem kulinarnym województwa opolskiego. W Starych Siołkowicach spotka się z panią Rozwitą, która prowadzi niewielką restaurację, założoną jeszcze przez jej dziadka. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| wtorek, 4 listopada za 11 dni |
14:25 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa kolejną podróż rozpoczyna w Opolu, czyli "stolicy polskiej piosenki". Uwagę kucharza przyciąga napis na drzwiach niektórych restauracji: "Opolski bifyj". To stworzony przez organizacje turystyczne szlak kulinarny zrzeszający lokale gastronomiczne z terenu województwa opolskiego promujące tradycyjną kuchnię Śląska Opolskiego. Jeden z nich znajduje się w Starych Siołkowicach. Tam Karol spotka się z panią Rozwitą, która do dziś prowadzi niewielką restaurację, założoną jeszcze przez jej dziadka prawie sto lat temu. Zaprosi ona gościa na tradycyjne opolskie potrawy, takie jak zupa "snelka", "kasler ze sztampami", "panczkraut" czy "pranzunki". Propozycjami samego kucharza będą tym razem pstrąg z opolskim krupniokiem oraz również "pranzunki", czyli ziemniaczane kluski podane ze skwarkami z boczku i pastą z "leberki", czyli opolskiej pasztetówki.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowa uczta - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczywo - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Nogi drobiowe w kwiatach - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina - magazyn kulinarny - dziś, 24 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby nad Bugiem - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - sobota, 25 października 8:15
