Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina
| W skrócie: | Na Pomorzu hoduje się specjalną rasę owcy na potrzeby wełny. Dawni mieszkańcy tych terenów przepadali za baraniną. Prowadzący postara się odtworzyć przepis m.in. na potrawę z mielonej jagnięciny. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wyrusza na Pomorze, gdzie od lat hoduje się specjalną rasę owcy pomorskiej, głównie na potrzeby wełny. Jednak dawni mieszkańcy tych terenów przepadali także za ich mięsem. Do dziś zachowało się wiele przepisów na baraninę oraz jagnięcinę, które postara się odtworzyć prowadzący. W programie m.in. potrawa z mielonej pomorskiej jagnięciny, przypominająca arabską szakszukę i włoski sos boloński jednocześnie. Kucharz ugotuje także zupę, doprawioną pszenicznym piwem i octem piwnym, a także pieczone combry jagnięce w boczku podane z marynowanymi ogórkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 14 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - dziś, 14 grudnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 14 grudnia 12:10
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 14 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 11:50 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
