Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina
W skrócie: | Na Pomorzu hoduje się specjalną rasę owcy na potrzeby wełny. Dawni mieszkańcy tych terenów przepadali za baraniną. Prowadzący postara się odtworzyć przepis m.in. na potrawę z mielonej jagnięciny. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wyrusza na Pomorze, gdzie od lat hoduje się specjalną rasę owcy pomorskiej, głównie na potrzeby wełny. Jednak dawni mieszkańcy tych terenów przepadali także za ich mięsem. Do dziś zachowało się wiele przepisów na baraninę oraz jagnięcinę, które postara się odtworzyć prowadzący. W programie m.in. potrawa z mielonej pomorskiej jagnięciny, przypominająca arabską szakszukę i włoski sos boloński jednocześnie. Kucharz ugotuje także zupę, doprawioną pszenicznym piwem i octem piwnym, a także pieczone combry jagnięce w boczku podane z marynowanymi ogórkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja