Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina
W skrócie: | Na Pomorzu hoduje się specjalną rasę owcy na potrzeby wełny. Dawni mieszkańcy tych terenów przepadali za baraniną. Prowadzący postara się odtworzyć przepis m.in. na potrawę z mielonej jagnięciny. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 2 maja dziś |
7:05 | TVP Historia 2 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wyrusza na Pomorze, gdzie od lat hoduje się specjalną rasę owcy pomorskiej, głównie na potrzeby wełny. Jednak dawni mieszkańcy tych terenów przepadali także za ich mięsem. Do dziś zachowało się wiele przepisów na baraninę oraz jagnięcinę, które postara się odtworzyć prowadzący. W programie m.in. potrawa z mielonej pomorskiej jagnięciny, przypominająca arabską szakszukę i włoski sos boloński jednocześnie. Kucharz ugotuje także zupę, doprawioną pszenicznym piwem i octem piwnym, a także pieczone combry jagnięce w boczku podane z marynowanymi ogórkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 12:10 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 2 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 2 na 3 maja 0:30 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - sobota, 4 maja 7:10 i 1 późniejsza emisja