Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku
W skrócie: | Karol Okrasa uda się do Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie. Mieści się on w malowniczym zamku w stylu neorenesansowym. Dookoła znajduje się 158-hektarowy park. Powstało tu m.in. Muzeum Leśnictwa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa uda się do Ośrodka Kultury Leśnej w Gołuchowie. Mieści się on w malowniczym zamku w stylu neorenesansowym. Dookoła znajduje się 158-hektarowy park. Powstało tu m.in. Muzeum Leśnictwa. Kucharza szczególnie zainteresują obiekty związane z kulinariami np. powstałe pod koniec XIX wieku specjalne szklarnie do uprawy egzotycznych owoców i warzyw. Hodowano tu ananasy, winogrona, karczochy czy kasztany jadalne. Karol zainspiruje się dawnymi przysmakami i przygotuje wyśmienite potrawy z ich dodatkiem. Wśród nich znajdą się m.in. zrazy z dzika w sosie z ananasa z wytrawną ananasową konfiturą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na huculskim szlaku - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 8:15
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami - magazyn kulinarny - dziś, 23 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Na polskim transatlantyku - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - środa, 24 kwietnia 14:50