Okrasa łamie przepisy: Po grecku, po bretońsku
W skrócie: | Nad zagadką pochodzenia popularnych potraw razem z Karolem Okrasą pochyli się prof. Jarosław Dumanowski. Prowadzący przygotuje m.in. dorsza w stylu greckim i 'rybę' po grecku z karkówką wieprzową. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Polska kuchnia zna kilka potraw, które sprawiają wrażenie, jakoby pochodziły z innych krajów, np. fasolka po bretońsku czy ryba po grecku. Nad zagadką ich pochodzenia razem z Karolem Okrasą pochyli się prof. Jarosław Dumanowski, historyk zajmujący się kuchnią polską. Następnie Karol przygotuje własne wersje wspomnianych potraw. Przygotuje trzy dania: rodzaj szaszłyka z dorsza w stylu greckim z sałatką z grochu włoskiego, fasolkę po bretońsku, ale z rybą zamiast mięsa, oraz "rybę" po grecku z karkówką wieprzową.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 16 czerwca 21:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 17:10