Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik
W skrócie: | Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII w. w podręczniku medycyny tybetańskiej. Karol Okrasa zaproponuje m.in. okonia z dodatkiem owoców tego krzewu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 30 lipca za 13 dni |
19:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz przygotowuje dania z rokitnika. Rośliny te porastają m.in. nadmorskie wydmy. Można je poznać po charakterystycznych srebrzystych listkach i jaskrawopomarańczowych jagodach. Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII wieku naszej ery w podręczniku medycyny tybetańskiej. Zesłani na Syberię Polacy leczyli nim szkorbut i inne schorzenia. Zawiera on dużą ilość witaminy C, a także m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, witaminę B6 czy flawonoidy i antyoksydanty. Karol Okrasa zaproponuje wyjątkowe potrawy z dodatkiem tej zdrowej rośliny: polędwiczki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z rokitnikiem, smażonego okonia morskiego z sosem z rokitnika, a także smażony ser camembert z kwaśną konfiturą z tego owocu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - dziś, 17 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Steki z polskiej wołowiny - magazyn kulinarny - dziś, 17 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - dziś, 17 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 18 lipca 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - piątek, 18 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - piątek, 18 lipca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia drwala - magazyn kulinarny - piątek, 18 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - piątek, 18 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - sobota, 19 lipca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - sobota, 19 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja