Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik
W skrócie: | Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII w. w podręczniku medycyny tybetańskiej. Karol Okrasa zaproponuje m.in. okonia z dodatkiem owoców tego krzewu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 8 września za 3 dni |
21:45 | TVP ABC (z napisami) |
środa, 10 września za 5 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz przygotowuje dania z rokitnika. Rośliny te porastają m.in. nadmorskie wydmy. Można je poznać po charakterystycznych srebrzystych listkach i jaskrawopomarańczowych jagodach. Rokitnik jako roślina jadalna i lecznicza został opisany już w VIII wieku naszej ery w podręczniku medycyny tybetańskiej. Zesłani na Syberię Polacy leczyli nim szkorbut i inne schorzenia. Zawiera on dużą ilość witaminy C, a także m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, witaminę B6 czy flawonoidy i antyoksydanty. Karol Okrasa zaproponuje wyjątkowe potrawy z dodatkiem tej zdrowej rośliny: polędwiczki z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z rokitnikiem, smażonego okonia morskiego z sosem z rokitnika, a także smażony ser camembert z kwaśną konfiturą z tego owocu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 15:25 i 1 późniejsza emisja