Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą
| W skrócie: | Imbir to składnik wielu dań, zwłaszcza kuchni azjatyckiej. Stosowany jest również jako lekarstwo. Karol Okrasa przygotuje m.in. pierożki z farszem z białej kiełbasy i imbiru oraz indyka z bakłażanem. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Imbir jest podstawowym składnikiem wielu kuchni, zwłaszcza azjatyckiej. Stosowany jest również jako lekarstwo. Pojawiał się już w piętnastowiecznych recepturach znalezionych w Malborku oraz w przepisach Falimirza czy Syreniusza z XVI wieku. Stanisław Czerniecki pisał o nim bardzo często w "Compendium Ferculorum", pierwszej polskiej książce kulinarnej z 1682 roku, zachęcając do hojnego dodawania tej przyprawy. W XVIII i XIX wieku użytkowanie imbiru było nieco mniejsze, jednak za PRL-u nie wyobrażano sobie bez niego piernika, flaków czy pasztetu. W dzisiejszych sklepach cieszymy się ogromnym wyborem imbiru. Nie brakuje ani suszonego, ani mielonego, ani też marynowanego, idealnego do sushi, czy galangalu, czyli tajskiego imbiru, oraz po prostu świeżych pędów. Karol Okrasa upiecze imbirowy sernik z kasza gryczaną, przyszykuje pierożki z farszem z białej kiełbasy i imbiru oraz przygotuje pieczonego indyka z bakłażanem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Dawne ziarna na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na wodzie termalnej - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - czwartek, 4 grudnia 12:00
