Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika
W skrócie: | Okrasa odwiedza miasto pierników, Toruń. Na podstawie dawnych przepisów przygotowuje comber z jelenia, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV w. oraz pasternakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Toruń, miasto słynące głównie z pierników i Mikołaja Kopernika. Na miejscu z pomocą profesora Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika poznaje dawne przepisy. Na ich podstawie przygotowuje comber z jelenia, marynowany w piernikowych przyprawach, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV wieku oraz z pieczonym pasternakiem w miodzie, według szesnastowiecznego przepisu z Krakowa. Karol dzieli się także przepisem na rybę panierowaną w pierniku, podaną z kapustą na miodzie z korzeniami i z sosem śmietanowo-piernikowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - dziś, 30 marca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 30 marca 7:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 30 marca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne - magazyn kulinarny - dziś, 30 marca 13:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki z krzycy - magazyn kulinarny - dziś, 30 marca 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jaja na Wielkanoc - magazyn kulinarny - dziś, 30 marca 22:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - niedziela, 31 marca 7:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 1 kwietnia 6:45
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 1 kwietnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - wtorek, 2 kwietnia 7:25