Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika
| W skrócie: | Okrasa odwiedza miasto pierników, Toruń. Na podstawie dawnych przepisów przygotowuje comber z jelenia, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV w. oraz pasternakiem. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Toruń, miasto słynące głównie z pierników i Mikołaja Kopernika. Na miejscu z pomocą profesora Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika poznaje dawne przepisy. Na ich podstawie przygotowuje comber z jelenia, marynowany w piernikowych przyprawach, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV wieku oraz z pieczonym pasternakiem w miodzie, według szesnastowiecznego przepisu z Krakowa. Karol dzieli się także przepisem na rybę panierowaną w pierniku, podaną z kapustą na miodzie z korzeniami i z sosem śmietanowo-piernikowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W krainie dźwięków i smaków - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 11:50 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 22 grudnia 21:45
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy wigilijne - magazyn kulinarny - wtorek, 23 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - wtorek, 23 grudnia 14:30 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - wtorek, 23 grudnia 17:10
