Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika
W skrócie: | Okrasa odwiedza miasto pierników, Toruń. Na podstawie dawnych przepisów przygotowuje comber z jelenia, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV w. oraz pasternakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Toruń, miasto słynące głównie z pierników i Mikołaja Kopernika. Na miejscu z pomocą profesora Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika poznaje dawne przepisy. Na ich podstawie przygotowuje comber z jelenia, marynowany w piernikowych przyprawach, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV wieku oraz z pieczonym pasternakiem w miodzie, według szesnastowiecznego przepisu z Krakowa. Karol dzieli się także przepisem na rybę panierowaną w pierniku, podaną z kapustą na miodzie z korzeniami i z sosem śmietanowo-piernikowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - dziś, 12 lipca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 12 lipca 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 12 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 12 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 12 lipca 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 12 lipca 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inspiracje dubajską czekoladą - magazyn kulinarny - dziś, 12 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - niedziela, 13 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na liściach winogron - magazyn kulinarny - niedziela, 13 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - niedziela, 13 lipca 17:10