Okrasa łamie przepisy: Piernikowa kuchnia Kopernika
W skrócie: | Okrasa odwiedza miasto pierników, Toruń. Na podstawie dawnych przepisów przygotowuje comber z jelenia, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV w. oraz pasternakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Toruń, miasto słynące głównie z pierników i Mikołaja Kopernika. Na miejscu z pomocą profesora Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika poznaje dawne przepisy. Na ich podstawie przygotowuje comber z jelenia, marynowany w piernikowych przyprawach, podany z sosem z piernika według krzyżackiej receptury z XV wieku oraz z pieczonym pasternakiem w miodzie, według szesnastowiecznego przepisu z Krakowa. Karol dzieli się także przepisem na rybę panierowaną w pierniku, podaną z kapustą na miodzie z korzeniami i z sosem śmietanowo-piernikowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Grillowanie na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 23 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby morskie - magazyn kulinarny - dziś, 23 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - dziś, 23 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - dziś, 23 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowa uczta - magazyn kulinarny - dziś, 23 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczywo - magazyn kulinarny - dziś, 23 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - piątek, 24 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 24 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - piątek, 24 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Nogi drobiowe w kwiatach - magazyn kulinarny - piątek, 24 października 18:40 i 1 późniejsza emisja