Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy
W skrócie: | Pierwsze wzmianki o keczupie w Europie pochodzą z końca XVII wieku. Karol Okrasa zachęca do przyrządzenia tego smakowitego dodatku samemu. Kucharz przygotuje keczup z grillowanej papryki i cukinii. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jako pierwsi keczup zaczęli wytwarzać Chińczycy. Dawno temu była to zaprawa stosowana do ryb. Pierwsze wzmianki o tym sosie w Europie pochodzą z Anglii z końca XVII wieku. Keczupem nazywano egzotyczny sos wschodnioindyjski. Z ówczesnych zapisków wynika, że przyrządzano go z sardeli, czyli anchois, i grzybów. Pierwsze przepisy na keczup z pomidorów zaczęły pojawiać się w książkach kucharskich w XIX wieku. Kiedy Amerykanie zaczęli wytwarzać go na skalę przemysłową, zniknął z kulinarnych publikacji. Karol Okrasa zachęca do przyrządzenia tego smakowitego dodatku samemu. Kucharz przygotuje keczup z grillowanej papryki i cukinii, podany z piersią perliczki oraz zapiekaną z serem tortillą. Następnie zrobi smażonego okonia morskiego z domowym keczupem ze śliwek. Na koniec zaś będą korzenne buraki z pomidorowo-buraczanym keczupem i serem pleśniowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 7:45