Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy
| W skrócie: | Pierwsze wzmianki o keczupie w Europie pochodzą z końca XVII wieku. Karol Okrasa zachęca do przyrządzenia tego smakowitego dodatku samemu. Kucharz przygotuje keczup z grillowanej papryki i cukinii. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jako pierwsi keczup zaczęli wytwarzać Chińczycy. Dawno temu była to zaprawa stosowana do ryb. Pierwsze wzmianki o tym sosie w Europie pochodzą z Anglii z końca XVII wieku. Keczupem nazywano egzotyczny sos wschodnioindyjski. Z ówczesnych zapisków wynika, że przyrządzano go z sardeli, czyli anchois, i grzybów. Pierwsze przepisy na keczup z pomidorów zaczęły pojawiać się w książkach kucharskich w XIX wieku. Kiedy Amerykanie zaczęli wytwarzać go na skalę przemysłową, zniknął z kulinarnych publikacji. Karol Okrasa zachęca do przyrządzenia tego smakowitego dodatku samemu. Kucharz przygotuje keczup z grillowanej papryki i cukinii, podany z piersią perliczki oraz zapiekaną z serem tortillą. Następnie zrobi smażonego okonia morskiego z domowym keczupem ze śliwek. Na koniec zaś będą korzenne buraki z pomidorowo-buraczanym keczupem i serem pleśniowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Dawne ziarna na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na wodzie termalnej - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - czwartek, 4 grudnia 12:00
