Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy
W skrócie: | Pierwsze wzmianki o keczupie w Europie pochodzą z końca XVII wieku. Karol Okrasa zachęca do przyrządzenia tego smakowitego dodatku samemu. Kucharz przygotuje keczup z grillowanej papryki i cukinii. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 18 czerwca dziś |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
czwartek, 19 czerwca jutro |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jako pierwsi keczup zaczęli wytwarzać Chińczycy. Dawno temu była to zaprawa stosowana do ryb. Pierwsze wzmianki o tym sosie w Europie pochodzą z Anglii z końca XVII wieku. Keczupem nazywano egzotyczny sos wschodnioindyjski. Z ówczesnych zapisków wynika, że przyrządzano go z sardeli, czyli anchois, i grzybów. Pierwsze przepisy na keczup z pomidorów zaczęły pojawiać się w książkach kucharskich w XIX wieku. Kiedy Amerykanie zaczęli wytwarzać go na skalę przemysłową, zniknął z kulinarnych publikacji. Karol Okrasa zachęca do przyrządzenia tego smakowitego dodatku samemu. Kucharz przygotuje keczup z grillowanej papryki i cukinii, podany z piersią perliczki oraz zapiekaną z serem tortillą. Następnie zrobi smażonego okonia morskiego z domowym keczupem ze śliwek. Na koniec zaś będą korzenne buraki z pomidorowo-buraczanym keczupem i serem pleśniowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 18 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 18 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - czwartek, 19 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - czwartek, 19 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - czwartek, 19 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - czwartek, 19 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja