Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Kucharz przygotuje piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga z sosem piernikowo-śliwkowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 12 września za 10 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 15 września za 13 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się tym razem na Kujawy. Na kształtowanie się tamtejszych tradycji kulinarnych wpłynęły na pewno urodzajne ziemie i sąsiadujące regiony: Wielkopolska i Mazowsze. Kujawy słyną z potraw z drobiu, głównie gęsi i kaczek, oraz z zup, z których najbardziej charakterystyczną jest czernina. Nasłonecznione sady zapewniają zaś obfite zbiory owoców, zwłaszcza śliwek, jabłek i gruszek. Najbardziej znanym słodkim produktem jest oczywiście toruński piernik. Kucharz przygotuje tym razem piernikową zupę gulaszową na kaczych udach, kujawski krem makowy ze śliwkami oraz smażonego pstrąga po toruńsku, czyli z sosem piernikowo-śliwkowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 16:40
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W stołówce na warszawskiej Pradze - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 2 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - środa, 3 września 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - środa, 3 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - środa, 3 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lodzie - magazyn kulinarny - środa, 3 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - środa, 3 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - czwartek, 4 września 12:00 i 1 późniejsza emisja