Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza
W skrócie: | Karol przygotuje dania z wykorzystaniem mniej popularnych mięs. Będą to: pieczona kozina z ziemniakami i salsą, pierożki z gęsiną, kapustą i grzybami oraz pieczone na blasze placuszki z sałatką. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 8 maja za 8 dni |
19:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 9 maja za 9 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Pani Monika, która wiele lat spędziła we Włoszech, w swoim mazurskim gospodarstwie agroturystycznym stara się stosować ideę slow food. Chodzi o to, by produkty pochodziły z najbliższej okolicy. Ważną kwestią jest również różnorodność pokarmów. Jeśli chodzi o mięsa, Polacy jadają prawie wyłącznie wieprzowinę i kurczaki, natomiast jagnięcina czy kozina odeszły niemal w zupełne zapomnienie. Słuchając rad dzisiejszego gościa, Karol przygotuje dania z wykorzystaniem tych mniej popularnych mięsiw. Będą to: pieczone mięso kozie z ziemniaczkami i pomidorową salsą, pierożki z gęsiną, kapustą i grzybami oraz pieczone na blasze placuszki z sałatką z ogrodowych warzyw.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja