Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Izby nieopodal Lackowej. Przygotuje m.in. barszcz na kiszonych rydzach z palonymi ziemniakami oraz pierogi z serem, ziemniakami i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 28 maja za 13 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Izby nieopodal Lackowej, najwyższej góry polskiej części Beskidu Niskiego. Na jej zboczach do dziś można znaleźć pozostałości okopów żołnierzy Kazimierza Pułaskiego z Konfederacji Barskiej. Zaopatrzony przez miejscową gospodynię kucharz przygotuje niezwykłe dania: barszcz na kiszonych rydzach z palonymi ziemniakami, pierogi z serem, ziemniakami i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim podane w kminkowej emulsji oraz pikantne żeberka duszone w kiszonej kapuście i kiszonym czosnku niedźwiedzim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 11:35 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 8:10