Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego
| W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Izby nieopodal Lackowej. Przygotuje m.in. barszcz na kiszonych rydzach z palonymi ziemniakami oraz pierogi z serem, ziemniakami i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| niedziela, 2 listopada jutro |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do miejscowości Izby nieopodal Lackowej, najwyższej góry polskiej części Beskidu Niskiego. Na jej zboczach do dziś można znaleźć pozostałości okopów żołnierzy Kazimierza Pułaskiego z Konfederacji Barskiej. Zaopatrzony przez miejscową gospodynię kucharz przygotuje niezwykłe dania: barszcz na kiszonych rydzach z palonymi ziemniakami, pierogi z serem, ziemniakami i kiszonym czosnkiem niedźwiedzim podane w kminkowej emulsji oraz pikantne żeberka duszone w kiszonej kapuście i kiszonym czosnku niedźwiedzim.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 21:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 11:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z milickich stawów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina PQS - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 19:10 i 3 późniejsze emisje
