Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni
| W skrócie: | Karol jedzie do Maciejowic. W okolicach tego miasteczka mieszkali dziadkowie kucharza i zaopatrywali się w pieczywo w lokalnej piekarni. Wizyta to okazja do przypomnienia sobie smaku dzieciństwa. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| wtorek, 6 stycznia za 12 dni |
8:00 | TVP 1 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol jedzie do Maciejowic. W okolicach tego miasteczka mieszkali dziadkowie kucharza i zaopatrywali się w pieczywo w małej, lokalnej piekarni. Wizyta tutaj to dla niego okazja do przypomnienia sobie smaku dzieciństwa. Prowadzący sprawdza, czy wciąż piecze się tu chleb według starych receptur. W tym celu odwiedza zakład pana Jana, który mimo iż ukończył wiek emerytalny, nie rezygnuje z pracy. W tym odcinku kucharz piecze chleb z boczkiem, kiełbasą i cebulą. Potrawa jest inspirowana śląskim murzinem wielkanocnym. Potem przyrządza zestaw kanapek z przypieczonego chleba z pomidorami, grzybami, anchois, śledziem wędzonym i salcesonem. Na koniec gotuje zupę chlebową z białą kiełbasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 25 grudnia 6:45
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 25 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - piątek, 26 grudnia 6:40
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - piątek, 26 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki - magazyn kulinarny - piątek, 26 grudnia 8:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 7:50
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
