Okrasa łamie przepisy: W starej piekarni
W skrócie: | Karol jedzie do Maciejowic. W okolicach tego miasteczka mieszkali dziadkowie kucharza i zaopatrywali się w pieczywo w lokalnej piekarni. Wizyta to okazja do przypomnienia sobie smaku dzieciństwa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 16 maja jutro |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 17 maja pojutrze |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
sobota, 18 maja za 3 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol jedzie do Maciejowic. W okolicach tego miasteczka mieszkali dziadkowie kucharza i zaopatrywali się w pieczywo w małej, lokalnej piekarni. Wizyta tutaj to dla niego okazja do przypomnienia sobie smaku dzieciństwa. Prowadzący sprawdza, czy wciąż piecze się tu chleb według starych receptur. W tym celu odwiedza zakład pana Jana, który mimo iż ukończył wiek emerytalny, nie rezygnuje z pracy. W tym odcinku kucharz piecze chleb z boczkiem, kiełbasą i cebulą. Potrawa jest inspirowana śląskim murzinem wielkanocnym. Potem przyrządza zestaw kanapek z przypieczonego chleba z pomidorami, grzybami, anchois, śledziem wędzonym i salcesonem. Na koniec gotuje zupę chlebową z białą kiełbasą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 14:50
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 18:40 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - czwartek, 16 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 16 na 17 maja 0:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - piątek, 17 maja 7:25