Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby
W skrócie: | W czasach PRL-u mięso było na kartki, pomysłowi Polacy wywodzące się z Ameryki hot-dogi nadziewali więc farszem z grzybów. Innym daniem był kotlet z ziemniaka polany sosem pieczarkowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 26 lipca dziś |
7:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są potrawy przyrządzane z leśnych skarbów natury, pieczarek. W czasach PRL-u mięso było na kartki, pomysłowi Polacy wywodzące się z Ameryki hot-dogi nadziewali więc farszem z grzybów. Innym daniem, które wówczas królowało na rodzimych stołach był kotlet z ziemniaka polany sosem pieczarkowym. Karol wraca do tych kulinarnych wariacji, lecz doda do nich coś od siebie. Zaserwuje flaczki z pieczarek i boczniaków, pasztet z grzybów, soczewicy i kapusty oraz już wspomniane kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 26 lipca 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 26 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 26 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 26 lipca 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 26 lipca 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - dziś, 26 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - niedziela, 27 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - niedziela, 27 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - niedziela, 27 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Twaróg z Hajnówki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 28 lipca 7:10