Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby
W skrócie: | W czasach PRL-u mięso było na kartki, pomysłowi Polacy wywodzące się z Ameryki hot-dogi nadziewali więc farszem z grzybów. Innym daniem był kotlet z ziemniaka polany sosem pieczarkowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 12 maja jutro |
7:50 | TVP Rozrywka (z napisami) |
sobota, 18 maja za 7 dni |
7:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 21 maja za 10 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 22 maja za 11 dni |
8:15 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są potrawy przyrządzane z leśnych skarbów natury, pieczarek. W czasach PRL-u mięso było na kartki, pomysłowi Polacy wywodzące się z Ameryki hot-dogi nadziewali więc farszem z grzybów. Innym daniem, które wówczas królowało na rodzimych stołach był kotlet z ziemniaka polany sosem pieczarkowym. Karol wraca do tych kulinarnych wariacji, lecz doda do nich coś od siebie. Zaserwuje flaczki z pieczarek i boczniaków, pasztet z grzybów, soczewicy i kapusty oraz już wspomniane kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 7:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 7:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 7:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 15:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 16:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenny śledź z Zalewu - magazyn kulinarny - dziś, 11 maja 22:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - niedziela, 12 maja 12:05
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 7:10