Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby
W skrócie: | W czasach PRL-u mięso było na kartki, pomysłowi Polacy wywodzące się z Ameryki hot-dogi nadziewali więc farszem z grzybów. Innym daniem był kotlet z ziemniaka polany sosem pieczarkowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są potrawy przyrządzane z leśnych skarbów natury, pieczarek. W czasach PRL-u mięso było na kartki, pomysłowi Polacy wywodzące się z Ameryki hot-dogi nadziewali więc farszem z grzybów. Innym daniem, które wówczas królowało na rodzimych stołach był kotlet z ziemniaka polany sosem pieczarkowym. Karol wraca do tych kulinarnych wariacji, lecz doda do nich coś od siebie. Zaserwuje flaczki z pieczarek i boczniaków, pasztet z grzybów, soczewicy i kapusty oraz już wspomniane kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 21:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - niedziela, 8 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - niedziela, 8 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - niedziela, 8 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Smak leśnego karpia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żury i zakwasy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja