Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby
W skrócie: | W czasach PRL-u mięso było na kartki, pomysłowi Polacy wywodzące się z Ameryki hot-dogi nadziewali więc farszem z grzybów. Innym daniem był kotlet z ziemniaka polany sosem pieczarkowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka są potrawy przyrządzane z leśnych skarbów natury, pieczarek. W czasach PRL-u mięso było na kartki, pomysłowi Polacy wywodzące się z Ameryki hot-dogi nadziewali więc farszem z grzybów. Innym daniem, które wówczas królowało na rodzimych stołach był kotlet z ziemniaka polany sosem pieczarkowym. Karol wraca do tych kulinarnych wariacji, lecz doda do nich coś od siebie. Zaserwuje flaczki z pieczarek i boczniaków, pasztet z grzybów, soczewicy i kapusty oraz już wspomniane kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Za króla Sasa łyżką kiełbasa - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na tropie polskich wędlin - magazyn kulinarny - dziś, 16 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową (26/45) - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wędzony twaróg - magazyn kulinarny - piątek, 17 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - sobota, 18 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 18 października 7:45 i 1 późniejsza emisja