Okrasa łamie przepisy: Niezwykły czosnek niedźwiedzi
W skrócie: | Na zbiory czosnku niedźwiedziego zaprosiły Karola Okrasę gospodynie z Zatonia koło Zielonej Góry. Kucharz przygotuje z dodatkiem tej rośliny m.in. zupę na wędzonych żeberkach i pierogi ruskie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Na zbiory czosnku niedźwiedziego zaprosiły Karola Okrasę gospodynie z Zatonia koło Zielonej Góry, które od lat specjalizują się w daniach z dodatkiem tej rośliny. Choć jest chroniony, można go uprawiać w ogródkach czy na działkach. Karol przygotuje trzy dania. Pierwszą potrawą będą pstrągi pieczone z czosnkiem niedźwiedzim podane z owsem i pesto z tej rośliny. Druga propozycja to wariacja na temat popularnej lubuskiej zupy niebecz, czyli wiosenna zupa na wędzonych żeberkach z czosnkiem niedźwiedzim i kapustą. Na koniec kucharz przygotuje pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim podane w rosole z pieczonych pomidorów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 19 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - dziś, 19 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 19 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - piątek, 20 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 7:35 i 2 późniejsze emisje