Okrasa łamie przepisy: Niezwykły czosnek niedźwiedzi
W skrócie: | Na zbiory czosnku niedźwiedziego zaprosiły Karola Okrasę gospodynie z Zatonia koło Zielonej Góry. Kucharz przygotuje z dodatkiem tej rośliny m.in. zupę na wędzonych żeberkach i pierogi ruskie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Na zbiory czosnku niedźwiedziego zaprosiły Karola Okrasę gospodynie z Zatonia koło Zielonej Góry, które od lat specjalizują się w daniach z dodatkiem tej rośliny. Choć jest chroniony, można go uprawiać w ogródkach czy na działkach. Karol przygotuje trzy dania. Pierwszą potrawą będą pstrągi pieczone z czosnkiem niedźwiedzim podane z owsem i pesto z tej rośliny. Druga propozycja to wariacja na temat popularnej lubuskiej zupy niebecz, czyli wiosenna zupa na wędzonych żeberkach z czosnkiem niedźwiedzim i kapustą. Na koniec kucharz przygotuje pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim podane w rosole z pieczonych pomidorów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:10