Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu
| W skrócie: | Karol Okrasa opowiada o ziołach i jadalnych kwiatach. Wykorzysta niektóre do przygotowania potraw. Będzie to m.in. kalafior i kurki w sosie z mleka kokosowego z dodatkiem kwiatów nagietka i chabru. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się do Kostrzycy obok Karpacza, gdzie znajduje się Leśny Bank Genów, miejsce, w którym gromadzi się nasiona najcenniejszych drzew, krzewów i roślin zielnych z terenu całego kraju. Zbiór został stworzony na wypadek kataklizmów, takich jak pożar, choroby czy ataki szkodników. Dzięki bogatej kolekcji nasion można z łatwością odtworzyć zniszczone gatunki. Kucharz odwiedza także zajmujące 15 hektarów Arboretum z kilkoma tysiącami okazów roślin. Szczególnie interesują go zioła i jadalne kwiaty. Wykorzysta niektóre do przygotowania dzisiejszych potraw. Będą to: kalafior i kurki w sosie z mleka kokosowego z dodatkiem kwiatów nagietka i chabru, gulasz z boczku i fasoli z dodatkiem cząbru górskiego i ziela lubczyku oraz cienkie placki drożdżowe z cebulą, zapieczone z mięsem z łopatki sarniej, a podane na sposób meksykańskich tacos.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 11 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 8:20 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - sobota, 13 grudnia 7:15
