Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza na Mazury do Starych Jabłonek. Robi pasztety, wykorzystując tradycyjne regionalne składniki. Pierwszą propozycją będzie wędzony pasztet z łopatki jeleniej i podgardla wieprzowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyruszy na Mazury do Starych Jabłonek. Odwiedzi swojego przyjaciela, szefa kuchni w miejscowym hotelu, który słynie z wyrobu doskonałych pasztetów. Przygotowuje się je z różnych rodzajów mięs, podrobów, ryb, serów i warzyw. Karol zrobi trzy pasztety, wykorzystując tradycyjne mazurskie składniki. Pierwszą propozycją będzie wędzony pasztet z dziczyzny, z łopatki jeleniej i wędzonego podgardla wieprzowego, aromatyzowany mazurskimi podgrzybkami. W drugiej wersji wykorzysta świeże mazurskie ryby, sos z kaparów i jabłek. Na koniec zrobi pasztet z kaczki, z dodatkiem musu z jabłek i cebuli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 19 maja 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - wtorek, 20 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - wtorek, 20 maja 16:10