Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza na Mazury do Starych Jabłonek. Robi pasztety, wykorzystując tradycyjne regionalne składniki. Pierwszą propozycją będzie wędzony pasztet z łopatki jeleniej i podgardla wieprzowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyruszy na Mazury do Starych Jabłonek. Odwiedzi swojego przyjaciela, szefa kuchni w miejscowym hotelu, który słynie z wyrobu doskonałych pasztetów. Przygotowuje się je z różnych rodzajów mięs, podrobów, ryb, serów i warzyw. Karol zrobi trzy pasztety, wykorzystując tradycyjne mazurskie składniki. Pierwszą propozycją będzie wędzony pasztet z dziczyzny, z łopatki jeleniej i wędzonego podgardla wieprzowego, aromatyzowany mazurskimi podgrzybkami. W drugiej wersji wykorzysta świeże mazurskie ryby, sos z kaparów i jabłek. Na koniec zrobi pasztet z kaczki, z dodatkiem musu z jabłek i cebuli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 11 października 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 11 października 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 11 października 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - dziś, 11 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 11 października 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Pstrągi ze źródlanej wody - magazyn kulinarny - niedziela, 12 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - niedziela, 12 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - niedziela, 12 października 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - niedziela, 12 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 października 7:10