Okrasa łamie przepisy: Mazurskie pasztety
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza na Mazury do Starych Jabłonek. Robi pasztety, wykorzystując tradycyjne regionalne składniki. Pierwszą propozycją będzie wędzony pasztet z łopatki jeleniej i podgardla wieprzowego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyruszy na Mazury do Starych Jabłonek. Odwiedzi swojego przyjaciela, szefa kuchni w miejscowym hotelu, który słynie z wyrobu doskonałych pasztetów. Przygotowuje się je z różnych rodzajów mięs, podrobów, ryb, serów i warzyw. Karol zrobi trzy pasztety, wykorzystując tradycyjne mazurskie składniki. Pierwszą propozycją będzie wędzony pasztet z dziczyzny, z łopatki jeleniej i wędzonego podgardla wieprzowego, aromatyzowany mazurskimi podgrzybkami. W drugiej wersji wykorzysta świeże mazurskie ryby, sos z kaparów i jabłek. Na koniec zrobi pasztet z kaczki, z dodatkiem musu z jabłek i cebuli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - dziś, 18 lipca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia drwala - magazyn kulinarny - dziś, 18 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - dziś, 18 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - sobota, 19 lipca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - sobota, 19 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - sobota, 19 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - sobota, 19 lipca 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - sobota, 19 lipca 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - sobota, 19 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - niedziela, 20 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja