Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia
W skrócie: | Znany kucharz pokaże, jak z jednej dyni zrobić trzy ciekawe dania. Przyrządzi zupę z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami, konfitowane nogi gęsi podane z konfiturą oraz sałatkę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz prezentuje różne odmiany dyni, m.in. zwyczajną, piżmową czy hokkaido. Sam sięga po potężną dynię neapolitańską, znaną także jako "lunga di Napoli". To duże, ciemnozielone warzywo waży przeciętnie około 15 kilogramów. Karol Okrasa pokaże, jak z jednej dyni przygotować trzy ciekawe dania. Przyrządza zupę z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami, konfitowane nogi gęsi podane z konfiturą z dyni i gruszki oraz sałatkę z upieczonej w ognisku dyni, cykorii i orzeszków pistacjowych.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - dziś, 1 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - piątek, 2 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja