Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia
| W skrócie: | Znany kucharz pokaże, jak z jednej dyni zrobić trzy ciekawe dania. Przyrządzi zupę z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami, konfitowane nogi gęsi podane z konfiturą oraz sałatkę. | 
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja | 
| piątek, 31 października dziś | 12:00 | TVP Kobieta (z napisami) | 
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz prezentuje różne odmiany dyni, m.in. zwyczajną, piżmową czy hokkaido. Sam sięga po potężną dynię neapolitańską, znaną także jako "lunga di Napoli". To duże, ciemnozielone warzywo waży przeciętnie około 15 kilogramów. Karol Okrasa pokaże, jak z jednej dyni przygotować trzy ciekawe dania. Przyrządza zupę z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami, konfitowane nogi gęsi podane z konfiturą z dyni i gruszki oraz sałatkę z upieczonej w ognisku dyni, cykorii i orzeszków pistacjowych.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- 
         Karol Okrasa
        gospodarz Karol Okrasa
        gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Grudziądza - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - dziś, 31 października 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - sobota, 1 listopada 12:00


