Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia
W skrócie: | Znany kucharz pokaże, jak z jednej dyni zrobić trzy ciekawe dania. Przyrządzi zupę z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami, konfitowane nogi gęsi podane z konfiturą oraz sałatkę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz prezentuje różne odmiany dyni, m.in. zwyczajną, piżmową czy hokkaido. Sam sięga po potężną dynię neapolitańską, znaną także jako "lunga di Napoli". To duże, ciemnozielone warzywo waży przeciętnie około 15 kilogramów. Karol Okrasa pokaże, jak z jednej dyni przygotować trzy ciekawe dania. Przyrządza zupę z wędzonym pstrągiem i tymiankowymi zacierkami, konfitowane nogi gęsi podane z konfiturą z dyni i gruszki oraz sałatkę z upieczonej w ognisku dyni, cykorii i orzeszków pistacjowych.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Francuskie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 15 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 15 września 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 15 września 11:45 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 15 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - dziś, 15 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Różne smaki wieprzowiny z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 15 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 15 września 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 15 września 21:45
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - wtorek, 16 września 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - wtorek, 16 września 17:10