Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian
magazyn kulinarny Polska 2023
W skrócie: | Lędźwian to dawna odmiana grochu, chętnie spożywania przez naszych przodków. Kiedyś nazywane grochem ubogich warzywo zainspiruje kucharza do przygotowania kilku potraw. Wśród nich znajdzie się zupa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 11 lipca za 13 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Lędźwian to dawna odmiana grochu, chętnie spożywania przez naszych przodków. Kiedyś nazywane grochem ubogich warzywo zainspiruje kucharza do przygotowania kilku potraw. Będą to zupa w stylu grochówki z dodatkiem aromatycznych kawałków łososia, kotlety mielone z buraczkami i chrzanem oraz placuszki drożdżowe z nadzieniem z lędźwianu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - dziś, 28 czerwca 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 28 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - niedziela, 29 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 29 czerwca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - niedziela, 29 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - niedziela, 29 czerwca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 12:00