Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian
magazyn kulinarny Polska 2023
W skrócie: | Lędźwian to dawna odmiana grochu, chętnie spożywania przez naszych przodków. Kiedyś nazywane grochem ubogich warzywo zainspiruje kucharza do przygotowania kilku potraw. Wśród nich znajdzie się zupa. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Lędźwian to dawna odmiana grochu, chętnie spożywania przez naszych przodków. Kiedyś nazywane grochem ubogich warzywo zainspiruje kucharza do przygotowania kilku potraw. Będą to zupa w stylu grochówki z dodatkiem aromatycznych kawałków łososia, kotlety mielone z buraczkami i chrzanem oraz placuszki drożdżowe z nadzieniem z lędźwianu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja