Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353)
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedzi hodowlę bażantów we wsi Konopaty. Przyrządzi z tych ptaków rosół z lanymi kluskami, pieczone udka w sosie z czerwonego wina i syropu sosnowego oraz mielone kotlety. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 7 sierpnia za 7 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
piątek, 8 sierpnia za 8 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem odwiedzi leśniczówkę we wsi Konopaty, gdzie znajduje się hodowla bażantów. Do Europy ptaki te sprowadzone zostały w średniowieczu m.in. z Chin, gdzie były one symbolem władzy cesarskiej. Polska szlachta zaś ceniła je z uwagi na kolorowe upierzenie. Smakowało jej również ich chude mięso, które przypomina dziczyznę. Najbardziej lubianym daniem był rosół z bażanta, który również przygotuje w tym odcinku Karol Okrasa. Zupę wzbogaci jednak o lane kluseczki, dodatkowo aromatyzowane pędami świerkami. Kucharz przygotuje też pieczone udka w sosie z czerwonego wina i syropu sosnowego oraz mielone kotleciki z piersi bażanta w sosie ze smardzów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Inne oblicze pstrąga - magazyn kulinarny - dziś, 31 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 31 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 31 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 31 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Od żniw do chleba - magazyn kulinarny - dziś, 31 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 31 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Gdańska - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 18:35 i 1 późniejsza emisja