Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353)
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedzi hodowlę bażantów we wsi Konopaty. Przyrządzi z tych ptaków rosół z lanymi kluskami, pieczone udka w sosie z czerwonego wina i syropu sosnowego oraz mielone kotlety. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem odwiedzi leśniczówkę we wsi Konopaty, gdzie znajduje się hodowla bażantów. Do Europy ptaki te sprowadzone zostały w średniowieczu m.in. z Chin, gdzie były one symbolem władzy cesarskiej. Polska szlachta zaś ceniła je z uwagi na kolorowe upierzenie. Smakowało jej również ich chude mięso, które przypomina dziczyznę. Najbardziej lubianym daniem był rosół z bażanta, który również przygotuje w tym odcinku Karol Okrasa. Zupę wzbogaci jednak o lane kluseczki, dodatkowo aromatyzowane pędami świerkami. Kucharz przygotuje też pieczone udka w sosie z czerwonego wina i syropu sosnowego oraz mielone kotleciki z piersi bażanta w sosie ze smardzów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Polska kaszanka - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 18:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - wtorek, 14 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - wtorek, 14 maja 12:00