Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki
W skrócie: | Goszczący w Nieborowie Karol Okrasa przybliży historię cytrusów w polskiej kuchni. Przygotuje mandarynki kandyzowane w korzennym syropie, dorsza i cytrusowy ryż z kurczakiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W Starej Oranżerii przy pałacu w Nieborowie Karol Okrasa snuje opowieść o historii cytrusów w polskiej kuchni. W XVI i XVII wieku europejscy kupcy przywozili z zamorskich krain wiele egzotycznych sadzonek. Jednoczesny technologiczny rozwój, zwłaszcza we Włoszech, produkcji płaskiego szkła przyczynił się do powstawania oranżerii. Jedną z najsłynniejszych była ta znajdująca się przy pałacu w Wersalu. Również w naszym kraju zaczęto wznosić tego typu budowle. Starą Pomarańczarnię w Łazienkach Królewskich wzniesiono w latach 1786-1788 według projektu Dominika Merliniego. Z XVII wieku pochodzą polskie przepisy z użyciem pomarańczy z rękopiśmiennej książki kucharskiej z dworu Radziwiłłów. Karol Okrasa wspólnie z pracownicą muzeum w Nieborowie oprowadzi widzów po tamtejszej oranżerii. Przygotuje również mandarynki kandyzowane w korzennym syropie, dorsza w maślanym sosie pomarańczowo-kaparowym oraz cytrusowy ryż z kurczakiem i mandarynkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 11:45 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby w grzybach - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na przedwiośniu - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 19:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 8 września 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - wtorek, 9 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak gryczanego ciasta - magazyn kulinarny - wtorek, 9 września 17:10 i 1 późniejsza emisja