Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki
| W skrócie: | Goszczący w Nieborowie Karol Okrasa przybliży historię cytrusów w polskiej kuchni. Przygotuje mandarynki kandyzowane w korzennym syropie, dorsza i cytrusowy ryż z kurczakiem. | 
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja | 
| piątek, 7 listopada za 12 dni | 12:00 | TVP Kobieta (z napisami) | 
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W Starej Oranżerii przy pałacu w Nieborowie Karol Okrasa snuje opowieść o historii cytrusów w polskiej kuchni. W XVI i XVII wieku europejscy kupcy przywozili z zamorskich krain wiele egzotycznych sadzonek. Jednoczesny technologiczny rozwój, zwłaszcza we Włoszech, produkcji płaskiego szkła przyczynił się do powstawania oranżerii. Jedną z najsłynniejszych była ta znajdująca się przy pałacu w Wersalu. Również w naszym kraju zaczęto wznosić tego typu budowle. Starą Pomarańczarnię w Łazienkach Królewskich wzniesiono w latach 1786-1788 według projektu Dominika Merliniego. Z XVII wieku pochodzą polskie przepisy z użyciem pomarańczy z rękopiśmiennej książki kucharskiej z dworu Radziwiłłów. Karol Okrasa wspólnie z pracownicą muzeum w Nieborowie oprowadzi widzów po tamtejszej oranżerii. Przygotuje również mandarynki kandyzowane w korzennym syropie, dorsza w maślanym sosie pomarańczowo-kaparowym oraz cytrusowy ryż z kurczakiem i mandarynkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- 
         Karol Okrasa
        gospodarz Karol Okrasa
        gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ryby nad Bugiem - magazyn kulinarny - dziś, 26 października 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - dziś, 26 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - dziś, 26 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 26 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Nogi drobiowe w kwiatach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 11:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca ziołami - magazyn kulinarny - poniedziałek, 27 października 18:40 i 1 późniejsza emisja


