Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Pomarańcze i mandarynki
W skrócie: | Karol Okrasa snuje opowieść o historii cytrusów w polskiej kuchni. Przygotuje mandarynki kandyzowane w korzennym syropie, dorsza, a także cytrusowy ryż z kurczakiem oraz mandarynkami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W Starej Oranżerii przy pałacu w Nieborowie Karol Okrasa snuje opowieść o historii cytrusów w polskiej kuchni. W XVI i XVII wieku europejscy kupcy przywozili z zamorskich krain wiele egzotycznych sadzonek. Jednoczesny technologiczny rozwój, zwłaszcza we Włoszech, produkcji płaskiego szkła przyczynił się do powstawania oranżerii. Jedną z najsłynniejszych była ta znajdująca się przy pałacu w Wersalu. Również w naszym kraju zaczęto wznosić tego typu budowle. Starą Pomarańczarnię w Łazienkach Królewskich wzniesiono w latach 1786-1788 według projektu Dominika Merliniego. Z XVII wieku pochodzą polskie przepisy z użyciem pomarańczy z rękopiśmiennej książki kucharskiej z dworu Radziwiłłów. Karol Okrasa wspólnie z pracownicą muzeum w Nieborowie oprowadzi widzów po tamtejszej oranżerii. Przygotuje również mandarynki kandyzowane w korzennym syropie, dorsza w maślanym sosie pomarańczowo-kaparowym oraz cytrusowy ryż z kurczakiem i mandarynkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 11:15 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Polska kaszanka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 18:40 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - wtorek, 14 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Pasternak na polski stół - magazyn kulinarny - wtorek, 14 maja 12:00