Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach
| W skrócie: | Karol przygotuje trzy wersje naleśników: z ciasta grzybowo- cebulowego z nadzieniem z ziemniaków i sera, z tatarem z pstrąga tęczowego, a na koniec naleśniki smażone w syropie z krajowych jabłek. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| czwartek, 4 grudnia jutro |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Nie wiadomo, kto wymyślił naleśniki, ale podobno znano je już w starożytności. Są obecne w kuchniach całego świata. Można je podać na słodko, np. z owocami, ale również na słono, z farszem z mięsa, ryb, grzybów lub warzyw. Świetnie sprawdzą się jako potrawa śniadaniowa, przystawka, danie główne czy deser. Karol Okrasa przygotuje trzy wersje naleśników: z ciasta grzybowo-cebulowego z nadzieniem z ziemniaków i sera, potem z tatarem z pstrąga tęczowego, a na koniec polską odpowiedź na francuskie crepes suzette, czyli naleśniki smażone w syropie z krajowych jabłek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dawne ziarna na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na wodzie termalnej - magazyn kulinarny - dziś, 3 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - czwartek, 4 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - czwartek, 4 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
