Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion
W skrócie: | Karol Okrasa wybierze się do Nadleśnictwa Rytel. Znajduje się tam wybudowana w 1913 roku wyłuszczarnia nasion. Prowadzący podzieli się m.in. przepisami na placek z mąki żołędziowej i budyń chlebowy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wybierze się do Nadleśnictwa Rytel, które ucierpiało w 2017 roku z powodu niszczycielskiego huraganu. Silna wichura powaliła wówczas połowę tamtejszych drzew. Znajduje się tam wybudowana w 1913 roku zabytkowa wyłuszczarnia nasion. Zainspirowany tym miejscem prowadzący przygotowuje m.in. pieczonego pstrąga z salsą z orzeszków bukowych i nasion sosny podany z grillowaną młodą kapustą. Widzowie poznają też przepis na placek z mąki żołędziowej i budyń chlebowy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - dziś, 21 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 21 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 14:50
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - czwartek, 23 maja 7:30