Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos
| W skrócie: | We Wrocławiu Karol prezentuje regionalną odmianę bigosu z czerwonej kapusty z dodatkiem wina, jabłek, rodzynek, a czasem mięsa czy kiełbasy. Odwiedza też okolice Żmigrodu i Stawy Milickie. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Dolny Śląsk. We Wrocławiu prezentuje lokalny bigos, jego regionalną odmianę przygotowywaną z czerwonej kapusty z dodatkiem wina, jabłek, rodzynek, a czasem także mięsa czy kiełbasy, która powstała jako "Breslauer Rotkraut" w XIX wieku. Po wojnie danie to zostało zaadaptowane przez polskich przesiedleńców, którzy zaczęli używać do niego kiszonej czerwonej kapusty. Kucharz odwiedza również okolice Żmigrodu. Poznaje historię kiszonek pani Emilii, której dziadek zajmował się wyrobem beczek i kiszeniem warzyw. Następnie udaje się nad Stawy Milickie, gdzie przygotowuje dwa warianty bigosu: mięsny - wzbogacony łopatką jagnięcą i sokiem z czerwonych buraków oraz ten z dodatkiem lokalnych ryb. Na koniec zachęca do zwiedzania Wrocławia i regionu oraz spróbowania lokalnych specjałów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 14 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - dziś, 14 grudnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 14 grudnia 12:10
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 14 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 11:50 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
