Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos
W skrócie: | We Wrocławiu Karol prezentuje regionalną odmianę bigosu z czerwonej kapusty z dodatkiem wina, jabłek, rodzynek, a czasem mięsa czy kiełbasy. Odwiedza też okolice Żmigrodu i Stawy Milickie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Dolny Śląsk. We Wrocławiu prezentuje lokalny bigos, jego regionalną odmianę przygotowywaną z czerwonej kapusty z dodatkiem wina, jabłek, rodzynek, a czasem także mięsa czy kiełbasy, która powstała jako "Breslauer Rotkraut" w XIX wieku. Po wojnie danie to zostało zaadaptowane przez polskich przesiedleńców, którzy zaczęli używać do niego kiszonej czerwonej kapusty. Kucharz odwiedza również okolice Żmigrodu. Poznaje historię kiszonek pani Emilii, której dziadek zajmował się wyrobem beczek i kiszeniem warzyw. Następnie udaje się nad Stawy Milickie, gdzie przygotowuje dwa warianty bigosu: mięsny - wzbogacony łopatką jagnięcą i sokiem z czerwonych buraków oraz ten z dodatkiem lokalnych ryb. Na koniec zachęca do zwiedzania Wrocławia i regionu oraz spróbowania lokalnych specjałów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 13 września 21:50
- Okrasa łamie przepisy: W śliwkowym sadzie - magazyn kulinarny - niedziela, 14 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem - magazyn kulinarny - niedziela, 14 września 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - niedziela, 14 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - niedziela, 14 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Francuskie inspiracje - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 11:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - poniedziałek, 15 września 17:10 i 1 późniejsza emisja