Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos
| W skrócie: | We Wrocławiu Karol prezentuje regionalną odmianę bigosu z czerwonej kapusty z dodatkiem wina, jabłek, rodzynek, a czasem mięsa czy kiełbasy. Odwiedza też okolice Żmigrodu i Stawy Milickie. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| poniedziałek, 10 listopada za 13 dni |
14:25 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza Dolny Śląsk. We Wrocławiu prezentuje lokalny bigos, jego regionalną odmianę przygotowywaną z czerwonej kapusty z dodatkiem wina, jabłek, rodzynek, a czasem także mięsa czy kiełbasy, która powstała jako "Breslauer Rotkraut" w XIX wieku. Po wojnie danie to zostało zaadaptowane przez polskich przesiedleńców, którzy zaczęli używać do niego kiszonej czerwonej kapusty. Kucharz odwiedza również okolice Żmigrodu. Poznaje historię kiszonek pani Emilii, której dziadek zajmował się wyrobem beczek i kiszeniem warzyw. Następnie udaje się nad Stawy Milickie, gdzie przygotowuje dwa warianty bigosu: mięsny - wzbogacony łopatką jagnięcą i sokiem z czerwonych buraków oraz ten z dodatkiem lokalnych ryb. Na koniec zachęca do zwiedzania Wrocławia i regionu oraz spróbowania lokalnych specjałów.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Karp - magazyn kulinarny - dziś, 28 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - środa, 29 października 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Na klopsy do Iławy - magazyn kulinarny - środa, 29 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - środa, 29 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - środa, 29 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - środa, 29 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wołowina dojrzewająca - magazyn kulinarny - środa, 29 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Grudziądza - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
