Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki
W skrócie: | Podróżujący kucharz wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko--Częstochowską. Przygotuje swoje wersje potrawy, zwanej pieczonką, między innymi kociołek z jagnięciną oraz żeberka. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 30 września jutro |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko-Częstochowską, skąd pochodzi pieczonka, inaczej zwana prażonką. To tradycyjna potrawa z krojonych w plastry lub kostkę ziemniaków duszonych ze smalcem, cebulą, kiełbasą i boczkiem. Czasem dodawano do nie warzywa - buraki i marchew. Przed pieczeniem danie przykrywano od góry i od spodu liściem kapusty, aby się nie przypaliło. Dla większej szczelności pokrywkę przykręcało się śrubą. Kucharz przygotuje swoje wersje pieczonek: kociołek z jagnięciną i kapustą, pieczone żeberka z cebulą oraz kociołek rybny z łososiem aromatyzowanym olejem rzepakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Czekolada i owoce nie do deseru - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 11:50 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe ryby słodkowodne - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Z kurczakiem przez wieki - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 19:15 i 1 późniejsza emisja