Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki
| W skrócie: | Podróżujący kucharz wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko--Częstochowską. Przygotuje swoje wersje potrawy, zwanej pieczonką, między innymi kociołek z jagnięciną oraz żeberka. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko-Częstochowską, skąd pochodzi pieczonka, inaczej zwana prażonką. To tradycyjna potrawa z krojonych w plastry lub kostkę ziemniaków duszonych ze smalcem, cebulą, kiełbasą i boczkiem. Czasem dodawano do nie warzywa - buraki i marchew. Przed pieczeniem danie przykrywano od góry i od spodu liściem kapusty, aby się nie przypaliło. Dla większej szczelności pokrywkę przykręcało się śrubą. Kucharz przygotuje swoje wersje pieczonek: kociołek z jagnięciną i kapustą, pieczone żeberka z cebulą oraz kociołek rybny z łososiem aromatyzowanym olejem rzepakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 15:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - niedziela, 16 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - niedziela, 16 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - niedziela, 16 listopada 17:10
