Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki
W skrócie: | Podróżujący kucharz wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko--Częstochowską. Przygotuje swoje wersje potrawy, zwanej pieczonką, między innymi kociołek z jagnięciną oraz żeberka. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 19 czerwca za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyrusza po inspiracje na Jurę Krakowsko-Częstochowską, skąd pochodzi pieczonka, inaczej zwana prażonką. To tradycyjna potrawa z krojonych w plastry lub kostkę ziemniaków duszonych ze smalcem, cebulą, kiełbasą i boczkiem. Czasem dodawano do nie warzywa - buraki i marchew. Przed pieczeniem danie przykrywano od góry i od spodu liściem kapusty, aby się nie przypaliło. Dla większej szczelności pokrywkę przykręcało się śrubą. Kucharz przygotuje swoje wersje pieczonek: kociołek z jagnięciną i kapustą, pieczone żeberka z cebulą oraz kociołek rybny z łososiem aromatyzowanym olejem rzepakowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnicza lukrecja - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 16:20 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - dziś, 7 czerwca 21:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - niedziela, 8 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - niedziela, 8 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - niedziela, 8 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 9 czerwca 7:45