Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje potrawy inspirowane kuchnią Kociewia. W menu znajdą się placki ziemniaczane z grzybami, boczek wieprzowy z sosem z marchewki i placuszki z koziego twarożku z konfiturą z jagód. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 19 maja za 11 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 20 maja za 12 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawy inspirowane kuchnią Kociewia, nieco mniej znanego rejonu Pomorza, często mylonego z Kaszubami. Jego mieszkańcy jedli skromnie i oszczędnie, a ich jadłospis opierał się na produktach pochodzących z własnych gospodarstw domowych, ogródków, sadów, łąk i lasów. W trakcie gotowania kucharza odwiedzi pani Anna, która przyniesie mu wytwarzane tradycyjnymi metodami kociewskie sery z koziego mleka. W menu znajdą się: placki ziemniaczane "plińce" doprawione leśnymi grzybami i podane z sałatką śledziową; gotowany, a potem smażony na chrupko boczek wieprzowy podany ze śmietankowym sosem z marchewki i żurawiny oraz placuszki z koziego twarożku z aromatyczną konfiturą z jagód.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 16:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja