Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki
W skrócie: | Karol Okrasa przygotuje potrawy inspirowane kuchnią Kociewia. W menu znajdą się placki ziemniaczane z grzybami, boczek wieprzowy z sosem z marchewki i placuszki z koziego twarożku z konfiturą z jagód. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 23 sierpnia za 3 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa przygotuje tym razem potrawy inspirowane kuchnią Kociewia, nieco mniej znanego rejonu Pomorza, często mylonego z Kaszubami. Jego mieszkańcy jedli skromnie i oszczędnie, a ich jadłospis opierał się na produktach pochodzących z własnych gospodarstw domowych, ogródków, sadów, łąk i lasów. W trakcie gotowania kucharza odwiedzi pani Anna, która przyniesie mu wytwarzane tradycyjnymi metodami kociewskie sery z koziego mleka. W menu znajdą się: placki ziemniaczane "plińce" doprawione leśnymi grzybami i podane z sałatką śledziową; gotowany, a potem smażony na chrupko boczek wieprzowy podany ze śmietankowym sosem z marchewki i żurawiny oraz placuszki z koziego twarożku z aromatyczną konfiturą z jagód.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 11:35 i 2 późniejsze emisje