Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia
W skrócie: | Znany kucharz udaje się na Polesie, które było jednym z najbiedniejszych województw Rzeczpospolitej. Przygotuje m.in. żeberka wieprzowe z burakami oraz placki z ziemniaków, kaszy gryczanej i kapusty. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz udaje się na Polesie, które przed II wojną światową było jednym z najbiedniejszych województw Rzeczpospolitej. Znaczną część jego obszaru zajmowały błota i bagna, a dostęp do wielu wiosek przez większą część roku był niemożliwy. Podczas spisów ludności ponad 60 procent mieszkańców deklarowało, że posługuje się językiem "tutejszym". Bieda Poleszuków przekładała się również na kuchnię, której podstawę stanowiły m.in. zupa czy kisiel z owsa, czyli najtańszego zboża. Sytuację zmieniło masowe wprowadzenie uprawy ziemniaka w połowie XIX wieku. Odtąd na Polesiu królują kartofle, kasza gryczana, pierogi, pyzy i dzikie zioła. Karol Okrasa przygotuje: żeberka wieprzowe zapiekane w ziemniakach z burakami, placki z ziemniaków, kaszy gryczanej i kapusty z wędzoną śmietaną oraz słodkie kulki ziemniaczano-serowe z kaszą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Skarb mazurskich jezior - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 14:30
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieprzno i szafranno - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pstrąg - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - środa, 22 października 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - środa, 22 października 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Jak jeść by dłużej żyć - magazyn kulinarny - środa, 22 października 12:00