Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr
W skrócie: | Karol Okrasa przyrządza ryby słodkowodne. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, 'Compendium Ferculorum', serwuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą i grzybową z karpiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Hodowany od ośmiuset lat karp jest blisko związany z polską tradycją kulinarną. Jesiotr po II wojnie światowej zniknął z polskich rzek i jadłospisów, zostając niemal całkowicie wytępionym. Teraz powoli trafia z powrotem do polskich rzek i na stoły. Karol Okrasa przedstawia swoje pomysły na dania z tych dwóch popularnych ryb słodkowodnych. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego, przygotowuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą, karpiowy bigosek i wigilijną grzybową z karpiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 21:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - wtorek, 17 czerwca 17:10