Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr
W skrócie: | Karol Okrasa przyrządza ryby słodkowodne. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, 'Compendium Ferculorum', serwuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą i grzybową z karpiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Hodowany od ośmiuset lat karp jest blisko związany z polską tradycją kulinarną. Jesiotr po II wojnie światowej zniknął z polskich rzek i jadłospisów, zostając niemal całkowicie wytępionym. Teraz powoli trafia z powrotem do polskich rzek i na stoły. Karol Okrasa przedstawia swoje pomysły na dania z tych dwóch popularnych ryb słodkowodnych. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego, przygotowuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą, karpiowy bigosek i wigilijną grzybową z karpiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - czwartek, 2 maja 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - czwartek, 2 maja 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Biowarzywa na stół - magazyn kulinarny - czwartek, 2 maja 8:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - czwartek, 2 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - czwartek, 2 maja 12:10 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - czwartek, 2 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - czwartek, 2 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chwasty na talerzu - magazyn kulinarny - czwartek, 2 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 2 na 3 maja 0:30 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Żurawina nie tylko dla głuszca - magazyn kulinarny - piątek, 3 maja 12:00