Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr
W skrócie: | Karol Okrasa przyrządza ryby słodkowodne. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, 'Compendium Ferculorum', serwuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą i grzybową z karpiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Hodowany od ośmiuset lat karp jest blisko związany z polską tradycją kulinarną. Jesiotr po II wojnie światowej zniknął z polskich rzek i jadłospisów, zostając niemal całkowicie wytępionym. Teraz powoli trafia z powrotem do polskich rzek i na stoły. Karol Okrasa przedstawia swoje pomysły na dania z tych dwóch popularnych ryb słodkowodnych. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego, przygotowuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą, karpiowy bigosek i wigilijną grzybową z karpiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 11 października 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 11 października 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 11 października 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - dziś, 11 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 11 października 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Pstrągi ze źródlanej wody - magazyn kulinarny - niedziela, 12 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - niedziela, 12 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - niedziela, 12 października 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - niedziela, 12 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby - magazyn kulinarny - poniedziałek, 13 października 7:10