Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr
W skrócie: | Karol Okrasa przyrządza ryby słodkowodne. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, 'Compendium Ferculorum', serwuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą i grzybową z karpiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Hodowany od ośmiuset lat karp jest blisko związany z polską tradycją kulinarną. Jesiotr po II wojnie światowej zniknął z polskich rzek i jadłospisów, zostając niemal całkowicie wytępionym. Teraz powoli trafia z powrotem do polskich rzek i na stoły. Karol Okrasa przedstawia swoje pomysły na dania z tych dwóch popularnych ryb słodkowodnych. Inspirując się przepisami z najstarszej polskiej książki kulinarnej, "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego, przygotowuje m.in. jesiotra z marynowaną rzepą, karpiowy bigosek i wigilijną grzybową z karpiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - dziś, 11 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - dziś, 11 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 11 sierpnia 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na letnie dni - magazyn kulinarny - dziś, 11 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Piąta ćwiartka - magazyn kulinarny - dziś, 11 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie - magazyn kulinarny - dziś, 11 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 11 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na wodzie termalnej - magazyn kulinarny - wtorek, 12 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja