Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami
W skrócie: | Karol razem z jednym z czołowych polskich szefów kuchni przyrządzi specjał Mazur - kaczkę pieczoną z jabłkami. Następnie poda m.in. roladę z kaczki z kaszą i suszonymi pomidorami oraz bigosek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 4 maja za 9 dni |
7:45 | TVP Rozrywka |
niedziela, 5 maja za 10 dni |
7:10 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol wyrusza na Mazury, by odwiedzić swojego kolegę, jednego z czołowych polskich szefów kuchni. Wspólnie przyrządzą specjał tutejszego regionu - kaczkę pieczoną z jabłkami. Następnie sam, łamiąc tradycyjne przepisy, przyrządzi dania inspirowane XVII-wieczną kuchnią, m.in. roladę z kaczki z kaszą i suszonymi pomidorami oraz bigosek, drobne kawałki mięsa kaczego doprawione orientalnymi przyprawami z kolorową sałatką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 25 na 26 kwietnia 0:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - sobota, 27 kwietnia 7:15