Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel
W skrócie: | Polscy turyści odwiedzający Austrię na pewno poznali lokalny przysmak, strudel z jabłkami. Kruche ciasto ze słodkim nadzieniem owocowym ma bogatą tradycję. Najstarsze przepisy pochodzą z 1696 roku. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 29 czerwca jutro |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Polscy turyści odwiedzający Austrię na pewno poznali lokalny przysmak, strudel z jabłkami. Kruche, wielowarstwowe ciasto, najczęściej ze słodkim nadzieniem owocowym, podawane na ciepło, posypane cukrem pudrem, ma bogatą tradycję. Najstarsze przepisy pochodzą z rękopiśmiennej książki z 1696 roku znajdującej się w Bibliotece Miasta Wiednia. Deser ten szybko stał się popularny w wielu regionach dawnych Austro-Węgier. Do dziś strudle występują w miejscowych kuchniach Polski południowo-wschodniej, czyli na terenach dawnej Galicji. Karol Okrasa przyrządzi tym razem: strudel z gruszkami, wędzonymi śliwkami i kaszą manną, wytrawny strudel z nadzieniem z karkówki wieprzowej, kaszanki, kiszonej kapusty i kminku, a także inspirowany bułgarską banicą strudel ziemniaczano-serowy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - dziś, 28 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o gofrach - magazyn kulinarny - dziś, 28 czerwca 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - dziś, 28 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 28 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewski bażant (353) - magazyn kulinarny - dziś, 28 czerwca 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 28 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 29 czerwca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - niedziela, 29 czerwca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 7:45