Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel
| W skrócie: | Polscy turyści odwiedzający Austrię na pewno poznali lokalny przysmak, strudel z jabłkami. Kruche ciasto ze słodkim nadzieniem owocowym ma bogatą tradycję. Najstarsze przepisy pochodzą z 1696 roku. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| wtorek, 25 listopada za 12 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Polscy turyści odwiedzający Austrię na pewno poznali lokalny przysmak, strudel z jabłkami. Kruche, wielowarstwowe ciasto, najczęściej ze słodkim nadzieniem owocowym, podawane na ciepło, posypane cukrem pudrem, ma bogatą tradycję. Najstarsze przepisy pochodzą z rękopiśmiennej książki z 1696 roku znajdującej się w Bibliotece Miasta Wiednia. Deser ten szybko stał się popularny w wielu regionach dawnych Austro-Węgier. Do dziś strudle występują w miejscowych kuchniach Polski południowo-wschodniej, czyli na terenach dawnej Galicji. Karol Okrasa przyrządzi tym razem: strudel z gruszkami, wędzonymi śliwkami i kaszą manną, wytrawny strudel z nadzieniem z karkówki wieprzowej, kaszanki, kiszonej kapusty i kminku, a także inspirowany bułgarską banicą strudel ziemniaczano-serowy.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 13 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie steki po amerykańsku - magazyn kulinarny - dziś, 13 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jaja inaczej, czyli sękacz - magazyn kulinarny - dziś, 13 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 8:20 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki z czekoladą - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Czesława Miłosza - magazyn kulinarny - piątek, 14 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki - magazyn kulinarny - sobota, 15 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - sobota, 15 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
