Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków
| W skrócie: | Kucharz zaprasza na gotowanie po jesiennych wykopkach. Zaproponuje pstrągi tęczowe gotowane na sianie, smażonego kurczaka z paprykową glazurą, a także wędzone kopytka z leśnymi grzybami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| środa, 12 listopada za 9 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zaprasza tym razem widzów na gotowanie po jesiennych wykopkach. Dawniej na pola jesienią wychodziły całe rodziny. Żniwom towarzyszyły ogniska z palonych "łętów", czyli łodyg ziemniaczanych, w których pieczono ziemniaki. Dziś już nikt nie kopie ich ręcznie. Robią to maszyny. Kucharz pamięta jednak z dzieciństwa smaki potraw przygotowywanych z ziemniaków. Zaproponuje dzisiaj trzy dania: pstrągi tęczowe gotowane na sianie z salsą ziołową i maślanym purée orzechowym z pieczonych w ognisku ziemniaków, smażonego kurczaka z paprykową glazurą i kiszonymi ziemniakami oraz wędzone kopytka z leśnymi grzybami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z milickich stawów - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina PQS - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 19:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Mazurskie sałatki ziemniaczane - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Tanie i proste gotowanie - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - środa, 5 listopada 7:00 i 2 późniejsze emisje
