Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków
W skrócie: | Kucharz zaprasza na gotowanie po jesiennych wykopkach. Zaproponuje pstrągi tęczowe gotowane na sianie, smażonego kurczaka z paprykową glazurą, a także wędzone kopytka z leśnymi grzybami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 16 maja za 9 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 19 maja za 12 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zaprasza tym razem widzów na gotowanie po jesiennych wykopkach. Dawniej na pola jesienią wychodziły całe rodziny. Żniwom towarzyszyły ogniska z palonych "łętów", czyli łodyg ziemniaczanych, w których pieczono ziemniaki. Dziś już nikt nie kopie ich ręcznie. Robią to maszyny. Kucharz pamięta jednak z dzieciństwa smaki potraw przygotowywanych z ziemniaków. Zaproponuje dzisiaj trzy dania: pstrągi tęczowe gotowane na sianie z salsą ziołową i maślanym purée orzechowym z pieczonych w ognisku ziemniaków, smażonego kurczaka z paprykową glazurą i kiszonymi ziemniakami oraz wędzone kopytka z leśnymi grzybami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - czwartek, 8 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - czwartek, 8 maja 16:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - czwartek, 8 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - czwartek, 8 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja